Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Explosivt. Ungefär fem minuter efter det första larmet var räddningstjänsten på plats för att bekämpa branden i Arkås lokaler. Bild: Jari Välitalo

Hög brandrisk i skog och mark

När larmet om den stora branden kom in den 7 augusti drog räddningstjänstens välsmorda maskineri i gång.

Klockan 16.28.41 tisdagen den 7 augusti kommer det första larmet till SOS alarm i Halmstad. Brand i publik lokal. I samma central som SOS-operatören som tar emot samtalet sitter också inre befäl på räddningstjänsten i Halmstad och medlyssnar på samtalet. Det brinner i företaget Arkås lokaler vid Laholmsvägen i närheten av Andersberg.

16.29.42 trycker SOS-operatören på knappen och gör ett så kallat förlarm med uppgiften om brand i Halmstad. Då får de heltidsanställda brandmännen i samma byggnad, BAS på Kristinehedsvägen, larmet och börjar förbereda sig snabbt för utryckning. En släckningsbil, en tankbil och en höjdbil görs redo för att åka.

16.30.01, det vill säga 19 sekunder senare, går det riktiga larmet från inre befäl. Nu är det allvar och insatsen skalas upp, fler enheter kallas in, däribland Halmstads deltidsbrandmän.

16.34.49 är den första enheten på plats vid branden och strax därpå den andra enheten. Vid 16.38 är även brandingenjören Magnus Ericson framme och tillsammans med den så kallade insatsledaren, den som operativt på plats leder arbetet, utses Ericson till räddningsledare, det vill säga den som har det övergripande ansvaret för hur många enheter som ska kallas in och hur insatsen ska organiseras.

Den högsta prioriteten är att släcka branden och säkerställa liv, egendom och miljö i just den ordningen. Tidigt får räddningstjänsten veta att det inte är fara för någons liv, alla personer har kommit ut från den brinnande byggnaden.

Branden i tisdags på Arkå får ett explosivt förlopp och snabbt inser Magnus Ericson att själva egendomen inte går att rädda. I stället blir huvuduppgiften att säkra omkringliggande byggnader, bland annat två bensinmackar och en företagslokal. Han tar också beslutet att med polisens hjälp spärra av det närmaste området runt branden och att täcka för dagvattenbrunnarna så att inte förorenat vatten kan läcka ut.

Men det behövs fler brandmän och räddningsledaren kallar in ytterligare enheter. Räddningstjänsten i Laholm, Getinge och Oskarström kommer till undsättning.

Enheterna från Laholm och Getinge bekämpar branden på plats och enheten från Oskarström täcker upp och blir en extra beredskap på BAS i Halmstad i fall det skulle börja brinna någon annanstans.

Efter cirka 45 minuter efter det första larmet är totalt tio enheter på plats med cirka ett 30-tal brandmän.

Med tanke på den enorma svarta rökpelare som bildas och att vinden ligger på så att röken går över stora bostadsområden tar Magnus Ericson klockan 17.15 beslutet att gå ut med ett så kallat viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Det omfattar också ett SMS-utskick till de boende i de berörda områden, som Andersberg, Vallås och Snöstorp. Även personer som befinner sig tillfälligt i området får ett SMS. Det är SOS Alarm som gör utskicket till mobilerna i området och totalt skickas det ut drygt 30 000 SMS.

Klockan 19.21 går ett nytt meddelande ut till allmänheten om att faran är över. En dryg timme senare, klockan 20.30, avslutas räddningstjänsten sitt arbete och det formella ansvaret för brandplatsen övergår till ägaren. Under natten är dock två brandmän kvar och vattnar branden för säkerhets skull.

Det anrika företaget Arkås lokaler gick inte att rädda. Det är en tragedi för ägaren och de många anställda har i dagsläget ingen arbetsplats att gå till.

Samtidigt är det viktigt att lyfta fram det gedigna arbete som räddningstjänsten genomförde i veckan, dels med att bekämpa själva branden, dels att säkerställa hälsan för närboende.

Den här sommaren har varit mycket speciell för räddningstjänsten i Halmstad. Den varma och torra sommaren har lett till ökad risk för bränder i skog och mark. Därav det omfattande eldningsförbudet som gäller för hela Halland och då även på den egna tomten.

Dessutom har personal från räddningstjänsten varit med och hjälpt till att släcka skogsbränderna i Ljusdal. Är det en sak vi verkligen fått lära oss den här sommaren är det att det inte behövs mycket för att en brand ska uppstå, det kan räcka med en liten gnista.

Då är det viktigt att det finns ett välsmort maskineri som kan vara på plats snabbt och bekämpa en brand. Här har det offentliga krafterna en viktig roll att spela, eller kalla det för samhället om du vill.

När den heta sommaren nu lider mot sitt slut väntar en kanske lika het valrörelse. Den kommer troligen att bli historisk på många sätt eftersom den parlamentariska situationen med att bilda regering efter valet med största sannolikhet kommer att bli mycket knepig.

Den populism som på många sätt har bitit sig fast i svensk politik liknar en gnista som har flammat upp och tyvärr är mycket svår att släcka.

En sak att då påminnas om är att när det går ett larm till räddningstjänsten är det ingen som frågar var du kommer i från. Lägg det på minnet när du väljer vilket parti du ska lägga din röst på i valet den 9 september.