Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Aktion. Klimataktion Halmstad anordnar varje fredag en manifestation framför Rådhuset i Halmstad för att påverka politikerna. Bild: Mattias Karlsson

Besk medicin är världens räddning

Människan kan anpassa sig, men det räcker inte för att klara framtidens klimatförändringar.

I hamnen i Hanstholm vid den danska nordsjökusten byggs nu nya vågbrytare som ska klara vågor upp till fjorton meter. Detta är ett konkret exempel på hur man förbereder sig för de kommande klimatförändringarna. Att anpassa sig till ett nytt klimat är ett sätt att möta framtidens förändringar.

Människan har också genom historien varit duktig på att anpassa sig nya livsvillkor. Frågan är bara om det räcker nu när klimatförändringarna kan bli mycket dramatiska, och drabba miljoner och åter miljoner människor.

Den senaste tiden har det kommit flera oroväckande klimatrapporter. En viktig orsak till det är FN:s stora klimatmöte som inleds i morgon i polska Katowice. Under knappt två veckor möts världens länder för att på nytt komma överens om nya mål för att möta klimathotet. Att enas om detta har hittills inte varit enkelt. Tyvärr. Hoten mot världens befolkning är nämligen stora. Höjd havsnivå, ökad temperatur och extremare väder. Det finns många oönskade effekter av klimatförändringarna.

Även om klimatförändringarna är ett globalt fenomen finns lösningen på lokal nivå. Det är genom åtgärder i närmiljön som varje människa kan göra skillnad. Ett annat viktigt sätt är att påverka sina lokala politiker att agera mer för att minska utsläppen av växthusgaser.

På fredagen anordnade Klimataktion i Halmstad en manifestation på Stora torg framför Rådhuset. I det kylslagna vädret försökte ett 30-tal aktivister att uppmärksamma frågan och budskapet var lika enkelt som viktigt: det behövs aktion nu!

Att anpassa sig kan liknas vid att lindra symtomen vid en sjukdom – det botar inte. För det krävs det andra åtgärder, att komma till bukt med själva orsaken till att klimatet nu förändras. Den viktigaste åtgärden för att förhindra de pågående klimatförändringarna är att minska utsläppen av växthusgaser, inte minst koldioxid. Det skulle därmed minska den pågående uppvärmningen.

I veckan kom nyheten att 2018 kan bli det fjärde varmaste året som någonsin har uppmätts. Detta enligt världsmeteorologiorganisationen WMO som släppte en ny rapport som visar att världens medeltemperatur är klart stigande. De tjugo varmaste åren har inträffat under de senaste 22 åren och de fyra senaste åren ligger i topp. Ett redan allvarligt läge håller alltså på att bli ännu allvarligare.

Det är temperaturen i klimataktionen som behöver höjas, inte världens medeltemperatur. Men det kräver stora uppoffringar och ett förändrat sätt att leva. Allt som kan minska klimatavtrycket ska uppmuntras, om det så handlar om minskad konsumtion eller att äta mindre kött. Så länge som flygplan drivs med fossila bränslen måste långa flygresor minska kraftigt.

Även om individen har ett stort ansvar för att ändra sin livsstil ligger mycket av makten hos politikerna. De måste visa vägen till ett mer hållbar och klimatvänligt samhälle.

Människan kan klara klimatförändringarna genom att anpassa sig. Men det räcker inte, vi måste även agera mot själva orsaken till att klimatet blir mer extremt. Världens medicin är helt enkelt att släppa ut mindre växthusgaser – det är för många besk medicin men helt nödvändig.

Risken är dock att tiden snart är förbi då klimatförändringarna är helt oåterkalleliga. Därför måste vi agera nu.