Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Leva som man lär. Vuxna som inte använder cykelhjälm ska inte tjata på barnen att göra det, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT
Leva som man lär. Vuxna som inte använder cykelhjälm ska inte tjata på barnen att göra det, tycker insändarskribenten. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Vuxna borde också använda cykelhjälm

Nästan alla vuxna säger till oss barn att ha cykelhjälm när vi ska ut och cykla, men sedan använder föräldrarna inte själva en cykelhjälm.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ofta brukar jag se föräldrar och barn som cyklar tillsammans i stan, men oftast är det bara barnet som har en cykelhjälm. Det är lika viktigt för vuxna som för barn att ha hjälm på sig! Om man inte har hjälm så kan ens liv stå på spel. Om det kommer en annan cyklist med hjälm och ni råkar cykla in i varandra och krockar med huvudena? Vem tror du klarar sig bäst? Om du har hjälm på dig så får du kanske bara lite ont i huvudet av krocken men du behöver inte åka till sjukhuset. Det är farligt att cykla utan hjälm!

Vuxna säger att barn ska ha cykelhjälm för att skydda sig, men tänk om föräldrarna blir påkörda och inte har någon hjälm och dör? Då blir vi barn ännu mer ledsna. Därför måste alla vuxna ha hjälm. Även de vuxna som inte har barn ska använda hjälm, han eller hon borde ha en mamma eller en pappa som kan bli ledsen?

Du tänker kanske "Men jag är en sån bra cyklist så jag behöver ingen hjälm?" Men det finns andra i trafiken som kanske inte är så bra på att cykla och kanske cyklar in i dig. "Men man blir ful i hjälm?" Det gör väl inget? Om folk skrattar så bry dig inte. Om alla hade en cykelhjälm skulle inte någon skratta.

Jag tycker att personerna som bestämmer kan införa en ny regel – om du inte har hjälm får du betala böter, kanske 200 kronor eller något liknande. Om en polis ser dig utan cykelhjälm så kan polisen stanna dig och säga att du måste betala böter.

Så vuxna ska sluta att tjata på oss barn – i alla fall föräldrarna som inte har hjälm på sig själva!

Arg cyklist