Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gång- och cykeltunneln som binder samman Andersbergs grönområde med Linehedsparken. Bild: Roger Larsson
Gång- och cykeltunneln som binder samman Andersbergs grönområde med Linehedsparken. Bild: Roger Larsson

Vuxna bör säga ifrån mot barns våldsamheter

Ju fler som reagerar och säger ifrån desto bättre. Vi vuxna måste lära barnen hur man ska behandla andra människor och vad som är okej och vad som inte är okej.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Häromdagen cyklade jag genom den fina parken på Andersberg och Linehed. Det var en vacker kväll och mycket folk i olika åldrar i delar av parken.

I den sydöstra delen av parken såg jag ett gäng yngre pojkar som stod och slogs med långa pinnar och påkar. De var rejält hårdhänta mot varandra och en av pojkarna gick därifrån samtidigt som han försökte dölja att han blev ledsen. Jag hörde också att dom sa nedsättande ord till varandra som till exempel ”din hora”.

Jag har vid ett tidigare tillfälle uppmärksammat att ”småkillar” slagits med varandra där och då stannat och sagt till dem att sluta, den gången var jag i sällskap av en man. Nu var pojkarna så pass många och det inte kändes säkert för mig som ensam tjej att stanna och säga ifrån.

Jag tittade mig omkring och förundrades över att ingen vuxen verkade reagera. Då frågade jag två äldre män om inte de kunde tänka sig att gå fram och säga åt barnen att sluta. Svaret jag fick var ”jag känner inte dem” samt ”de håller alltid på sådär”.

Jag förstår att det kan kännas svårt och läskigt att gå fram till vad som ser ut att vara slagsmål men jag uppmanar alla vuxna på Andersberg och Linehed att reagera och säga ifrån när de ser sånt här hända!

Jag skulle aldrig tillåta min son att stå och slåss på det där viset om jag såg det. Jag skulle gå in och avbryta direkt och antagligen skulle vi ha ett långt samtal på kvällen. Om inte vi vuxna säger ifrån så innebär det i princip att vi säger okej till att slåss och behandla varandra på det otrevliga sätt som ungdomarna/barnen gjorde när jag cyklade förbi.

Ju fler som reagerar och säger ifrån desto bättre. Vi vuxna måste lära barnen hur man ska behandla andra människor och vad som är okej och vad som inte är okej. Risken är annars att de begår än värre våldshandlingar när de blir äldre och då kan ett dåligt eller till och med kriminellt beteende vara svårt att vända.

Betraktaren