Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Problem. Skyltar och cyklar som står längs trottoarerna kan innebära problem för dem som inte ser så bra.

Visa hänsyn till alla med synnedsättning

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Tillgänglighet. Jag har en grav synnedsättning och för mig är oväntade hinder i gatu- och trafikmiljön en ständigt ovälkommen risk i vardagen. En felparkerad cykel, en resväska, nedhängande grenar, ett varuställ eller dåligt avspärrade hinder i gatan försvårar för mig och andra synskadade att ta sig fram.

Visste du att var tredje person med grav synnedsättning tyvärr låter bli att gå ut själv? Vi tycker att det är för obehagligt och för otryggt. När jag och andra synskadade går över gatan kan vi inte ta ögonkontakt med någon bilförare. Att se den vita käppen måste räcka för att föraren ska stanna bilen. Endast sju av tio svenskar vet att den vita käppen används av personer som inte ser för att tryggt ta sig fram på gator och torg. Det har Synskadades Riksförbund låtit undersöka i juni 2016.

Du ska veta att jag och andra synskadade känner gatuhinder, stolpar, trappor och trottoarkanter med den vita käppen, som också är vår signal till dig att visa särskild hänsyn.

Tack på förhand för att du visar käppvett!

Göran Sonesson,

ordförande i Synskadades Riksförbund, Halmstad Hylte

www.gataforalla.se