Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Jari Välitalo

Vinst från statliga flygplatser bör omfördelas

Tidigare S-kommunrådet Jörgen Andersson kritiserar mig på debattplats för en artikel där jag uttalar mitt stöd för Halmstad City Airport.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå debattartikeln "Alliansen har förbrukat sitt förtroende", 5/3.

Låt mig då säga följande: att jag via media skulle hota näringslivet och Försvarsmakten om att dra undan stödet och lägga ner flygplatsen är självklart fullständigt uteslutet. Vår flygplats bidrar både till tusentals arbetstillfällen i Halmstad och till att vi som land kan upprätthålla vår försvarsförmåga. Den typen av hot får därför vara förbehållet före detta kommunstyrelseordföranden.

Staten har lagt över det ekonomiska ansvaret för de regionala flygplatserna på kommunerna och bara behållit de tio som är mest lönsamma. Det är en mycket kortsiktig politik om man vill att hela landet ska leva. Moderaternas inställning, både lokalt och i riksdagen, är därför att delar av den stora vinsten från de statliga flygplatserna bör omfördelas till de 32 regionala flygplatser som matar de statliga flygplatserna med trafik, men som också har en avgörande roll för samhällsviktiga tjänster som brand- och ambulansflyg - och i Halmstads fall också Försvarsmakten.

Jag tänker att Jörgen Andersson, med sina erkänt goda kontakter inom socialdemokratin, kanske i stället borde rikta sin energi till att stödja det arbete som Halmstads politiska ledning gör för att få staten att ta ett större ansvar för landets viktiga regionala flygplatser. En politisk majoritet för detta i riksdagen är inom räckhåll - men då behöver vi arbeta tillsammans för Halmstad. Inte mot varandra.

Jonas Bergman (M)

kommunstyrelsens ordförande