Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vindkraft är inte så miljövänlig som många fortfarande tror

Sverige har i flera decennier haft tillgång till billig, säker, stabil men framförallt miljövänlig energi tack vare våra vatten- och kärnkraftverk.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik

Svar till Karl-Erik Lövdahl 2/4, och Per-Olof Ericksson, 8/4.

Kärnkraft. Sverige har i flera decennier haft tillgång till billig, säker, stabil men framförallt miljövänlig energi tack vare våra vatten- och kärnkraftverk.

Dessutom har kärnkraften bidragit med miljarder årligen till statskassan. Dagens Näringsliv har 31 mars publicerat en artikel om att norska Statkraft tappat tron på vindkraft i Norge. Danmark har beslutat att, enligt danska tidningen Ingeniören 1 augusti 2018, halvera antalet landbaserade vindkraftverk.

I SVT:s Agenda (27 september 2015), där James Hansen en av världens ledande klimatexperter intervjuades, sade han bland annat ”Att det bästa för världen vore att Sverige fortsatte att vara ett föredöme för resten av världen genom att fortsätta med sin kärn-/vattenkraft samt att försöka få världens övriga länder att följa efter och satsa på nya tidens kärnkraft”.

Enligt Vattenfalls egna jämförelser 2012 bidrar vindkraften med tre gånger större CO2-utsläpp (Miljöpåverkan elens hela livscykel. CO2-utsläpp i g/kWh, vattenel 8.4, vindel 12,8, kärnkraftel 4,4).

I Läkartidningen framgår att infraljud från vindkraftverk är en förbisedd hälsorisk. Studier har visat att boende nära vindkraftverk oftare drabbas av allvarliga sömnstörningar och depression.

Man har även funnit ökad frekvens av yrsel, tinnitus, ljudöverkänslighet, huvudvärk, samt ökad aktivering av autonoma nervsystemet med mera.

Ett vindkraftverk i Knäred havererade och propellern drogs ner med helikopter. 200 kg hydraulolja rann ut i marken 4,24 ton kontaminerad jord kördes bort (HP 2014-12-17). Plastskrotet som forslades bort vägde 22,74 ton. Detta från enbart ett vindkraftverk.

Vad göra en kall vinternatt när vindkraften står still och solen lyser med sin frånvaro?

När vattnet i ett vattenverk 2017 sjönk med 15 meter? Brinnande, havererade verk i skogen en torr sommarnatt?

Är vi beredda betala ännu mer för elen? I Tyskland har myntats ett nytt uttryck ”Den nya elfattigdomen” då flera hushåll inte klarar av de nya elräkningarna och då får strömmen avbruten.

Marita Eliasson

medicinsk sekreterare