Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Villan ska inte vara en lyxprodukt för höginkomsttagare

Egnahemsrörelsen var en folkrörelse som hade målet att ge alla ett eget boende.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under en period även delvis finansierade av statliga och kommunala medel för att ge allt fler en möjlighet att bygga och äga sitt egna boende. Då såg Socialdemokraterna egnahemmen som en frigörelse och en möjlighet för arbetarklassen att få äga sitt egna hem.

I dag så har Socialdemokraterna inte bara släppt greppet om denna tanke utan motarbetar aktivt den.

Med hårda kreditrestriktioner och statliga investeringsmedel till andra boendeformer, så känns inte Socialdemokraterna som ett parti som ser till hela befolkningens behov och önskan.

1970 fick en arbetare ett genomsnittligt småhus för motsvarande tre och en halv årslön. 1990 – tre och en halv årslön. År 2000 var priset fyra årslöner. I dag? Åtta årslöner. I Stockholms län femton årslöner. Det har aldrig varit svårare för en ung arbetarfamilj att köpa en egen täppa. 8 av 10 svenskar som är inne i barnaåren vill helst av allt bo i ett egnahem. Och det är lätt att förstå varför. I ett eget hus finns det plats för såväl barnens tågbana som barfotaspring i trädgården.

Villan ska inte vara en lyxprodukt för höginkomsttagare. Det ska inte vara så att barn måste ha rika föräldrar för att de ska kunna springa genom vattenspridaren på en egen gräsmatta.

Vi kristdemokrater vill se över kreditrestriktionerna för att göra det möjligt för vanligt folk med vanliga inkomster att äga sin egna bostad.

Vi kristdemokrater vill se över lagen kring tomträtter för att göra det billigare för vanligt folk att bygga sitt egna boende.

Vi kristdemokrater vill se Startlån och Bospar för att underlätta för unga att ta sig in till det ägda boendet.

Larry Söder

bostadspolitisk talesperson

riksdagsledamot Kristdemokraterna