Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Utfallet av kyrkovalet 2021 styr Svenska kyrkans röst och för din talan. Lokalt som nationellt. Vilken människosyn vill du ska prägla vår kyrka efter valet? ”, skriver företrädare för Harplinge-Steninge pastorat. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT
”Utfallet av kyrkovalet 2021 styr Svenska kyrkans röst och för din talan. Lokalt som nationellt. Vilken människosyn vill du ska prägla vår kyrka efter valet? ”, skriver företrädare för Harplinge-Steninge pastorat. Bild: Tomas Oneborg / SvD / TT

Vilken människosyn vill du ska prägla vår kyrka efter valet?

Någon kommer att ta din röst om du inte själv tar ansvar för den.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det handlar om människosyn. Ingenting annat. Kanske gör vi dig besviken, men Kyrkovalet 2021 handlar lika lite om politik denna gång som den förra. Liksom valrörelserna före det. Vår kyrka är inte en politisk konsekvens och kompromiss, den är ett uttryck för människosyn.

Varje gång vi människor gör ett val, uttrycker vi vår mening. Varje gång vi avstår från att göra det, är det ett lika tydligt åsiktsuttryck. Kyrkans val är komplext. Sett till riksdagsval är det statistiskt sett färre som deltar, men desto fler som har åsikter om det. Hur mycket vi än försöker politisera Jesus, så var han i grunden helt opolitisk. Det var inte hans uppdrag. Det är sant att han stack det lokala samfundet i ögonen med sina ord och provocerade den styrande makten i sin ovilja att underordna sig någon annan än Gud. Men han var inte politisk. Han var människa. Med uppdrag att göra människan synlig inför sig själv.

Utfallet av kyrkovalet 2021 styr Svenska kyrkans röst och för din talan. Lokalt som nationellt. Vilken människosyn vill du ska prägla vår kyrka efter valet? I år har frågan kring kärlek på rätt eller fel sätt åter blivit ett slagträ i argumentationen. I sin begränsade omfattning, äktenskapssyn, är den ändå ett tydligt exempel på en åsiktspolarisering. Vi avstår från att spekulera i om Jesus skulle suckat inför den debatten. Samtidigt inser vi att utfallet av frågan, vare sig vi förespråkar det ena eller det andra, inte handlar om partibeteckningens färg utan människosyn. Sedan må du vara hur frimodig, öppen, politisk eller opolitisk du förmår. Ditt val är ett uttryck för din syn på en människa.

Därför är det viktigt att rösta. Någon kommer att ta din röst om du inte själv tar ansvar för den. Ja, du berövas inte bara din röst genom att avstå från att göra ett val. Någon kommer att nyttja den för att dubbla sin egen stämma. På din bekostnad. Väl mött vid valurnan den 19 september.

Peder Jarnvall, kyrkoherde i Harplinge-Steninge pastorat

Håkan Widepalm, ordförande kyrkorådet i Harplinge-Steninge pastorat