Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lärarförbunden i Hylte vill veta vad politikerna vill genomföra i skolan.
Lärarförbunden i Hylte vill veta vad politikerna vill genomföra i skolan.

Vilka satsningar vill Hyltes politiker genomföra i skolan?

Lärarbristen kvarstår och leder till att arbetsgivarna fortsätter att anställa obehöriga i skolan, vilket inte stärker kvalitén i undervisningen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Livet är inte rättvist – därför måste skolan vara det. I dagarna börjar runt 100 000 elever årskurs 1 och därtill är det snart Skolans dag. En dag instiftad för att sätta fokus på skolan och uppmärksamma de insatser som görs där varje dag.

Men det är också dags att påminna politikerna om att många viktiga frågor fortfarande väntar på sin lösning. Vi i lärarfacken, som snart samlas i Sveriges Lärare, ställer frågor till de skolansvariga i Hylte kommun – och vi kräver svar före valet.

Snart är det dags för kommunal-, region- och riksdagsval. Vi undrar vad ansvariga politiker tänker göra för att lyfta skolan? Vilka satsningar är partierna i Hylte kommun beredda på att göra för att vi lärare ska kunna fokusera på kärnuppdraget, undervisningen?

Lärarbristen kvarstår och leder till att arbetsgivarna fortsätter att anställa obehöriga i skolan, vilket inte stärker kvalitén i undervisningen. Ett annat hot mot läraryrket, både vad gäller yrkets attraktivitet och lärarnas hälsa, är arbetsbelastningen. Det drabbar i förlängningen eleverna och hela utbildningens kvalitet. För detta behövs akuta lösningar.

Vad gör politikerna i kommunen konkret för att öka läraryrkets attraktivitet? Hur ser satsningarna på lön, kompetensutveckling och karriärmöjligheter ut?

Vilka är partiernas övriga förslag för att just Hylte kommun ska nå Sveriges högsta utbildningskvalitet? Det borde vara det självklara målet för alla skolansvariga att sträva mot!

I Hylte kommun är det av stor vikt att förstärka arbetet med kompetensförsörjningen. Då krävs inte enbart satsningar för att locka ny behörig personal till kommunens skolor, utan lika viktigt blir arbetet med att behålla och kompetensutveckla redan befintlig personal, såväl behöriga som obehöriga lärare.

Utöver kompetensförsörjningen krävs ytterligare satsningar för att höja lönerna, men också minska den höga arbetsbelastning som till stor del orsakas av för höga krav på dokumentation i förhållande till Skolverkets allmänna råd.

Den svenska skolan slår år efter år ut var tredje elev. Det är ett stort politiskt misslyckande och ett tydligt exempel på att den svenska skolans kompensatoriska uppdrag inte fungerar. Varför ger inte alla landets skolor alla elever samma chans? Det krävs starka grepp för att förbättra skolans likvärdighet.

Anna Kalén, föreningsombud, LR Hylte

Stina Mathiasson, föreningsombud, LF Hylte

Tobias Svensson, huvudskyddsombud, LR Hylte

Carin Johansson, huvudskyddsombud, LF Hylte