Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: Nora Lorek/TT

Vilka ”nya” kunder är det som ska handla där?

I dag, när jag cyklade förbi Ängstorp, den tilltänkta platsen för Laholms nya handelscentrum, funderade jag på varför våra politiker är så ivriga att skapa ett nytt handelsområde.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag tror inte att städer i Laholms storlek har underlag för mer än två handelscentrum. Tre är för mycket. E-handeln växer hela tiden och frågan är om ett nytt handelsområde överlever på sikt. Hur kommer området se ut när affärerna slår igen? Och hur ska man tänka vad gäller miljön? Ska vi verkligen uppmuntra till ännu mer konsumtion?

Ängstorps handelsområde ligger cirka tre kilometer från Mellby center, samma center som kommer att bygga ut för 200 miljoner. Det ligger strategiskt rätt. E6:an, samt sommargäster ger dem ett bra underlag. Vilka ”nya” kunder har kommunen tänkt ska lockas till Ängstorp?

Vi som bor i centralorten handlar redan här – antingen i stan, eller på Maxi eller någonstans däremellan. Visst kör vi till Hallarna/Stenalyckan ibland, eller även till Väla när vi ska till Ikea. Så vi blir knappast nya kunder. De som bor söderut, till exempel Skummeslöv och området nära Båstads järnvägsstation samt Våxtorp kör lika lätt till Willys i Båstad eller en av Båstads små handelsområden. Kommuninvånare som bor ut mot Knäred, Mästocka med mera kanske handlar i Knäred eller kanske lika lätt på Hallarna/Stenalyckan.

Så frågan är om folk kommer att ändra sina inköpsvanor och köra till Ängstorp i stället?

Hur fattar man beslut i kommunen? Är det den som skriker högst som vinner? Eller den som betalar bäst kanske? Och varför har vi ingen stadsarkitekt som kan ta ansvar för utvecklingen inom kommunen?

Nej, Laholms kommunpolitiker! Gör en ordentlig konsekvensanalys innan ni handlar!

David Ling

LÄS MER: Handelsområdet klubbat – men kommer att överklagas

LÄS MER: Politikerna säger ja till omstritt handelsområde

LÄS MER: Köpcentrum byggs ut för 200 miljoner

LÄS MER: Massor av kritik mot nytt handelsområde