Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Viktigt att skingra dimman kring ”Bostonprojektet”

För oss som haft en gammal bil vet vi att man då och då måste gå fram och klappa den på motorhuven för att den ska starta.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Markus Lingman har i HP (25/5) entusiastiskt uttalat sig om hur forskning kring bilindustrin kan hjälpa till i viktiga vårdbeslut, och att man har glädje av resultaten kring Bostonsamarbetet.

För några år sedan kallade jag detta tänkande i HP ”Kejsarens nya kläder”, och detta epitet är fortfarande aktuellt.

I grunden kan aldrig en industriell syn tillämpas på sjukvård.

Industrin är inte rationell, särskilt inte bilindustrin. Allt styrs av mänskliga önskningar och farhågor.

Mikaela Waltersson har heller inte ( HP 24/5) på ett förståeligt sätt kunnat förklara Bostonprojektets gagn för Hallands sjukvård. Ska Hallands sjukhus bli ett ”Karolinska” i miniatyr vad gäller dimhöljt tal om ”värdebaserad vård” och ”New Public Management” (NPM)?

NPM lanserades på 1990-talet.

Ökad byråkrati, minskad demokrati för medarbetarna och bristande möjlighet till ansvarsutkrävande blev resultatet.

Mikaela Waltersson skriver att man inte ska ”älta” det som varit, utan blicka framåt, och menar att Region Halland kommer att ha stor nytta av Bostonsamarbetets resultat.

Detta uttalande känns skrämmande.

Naturligtvis har Mikaela Waltersson inte ansvar för vad hennes företrädare gjort. Men hon har ansvar för hur hon hanterar det hela nu.

Seriös reflektion är inte att ”älta”, det är att ta till sig såväl vad som varit bra och vad som blivit väldigt fel, för att lära för framtiden.

Naturligtvis är det provocerande att läsa om vad ”Bostonchefen” – oblygt – skriver, att Region Halland sparat in 80–100 miljoner under samarbetets gång, på bland annat färre sjukhusinläggningar (om än han medger att inte allt positivt kan tillföras projektet).

En basal kunskap om statistik förbjuder seriösa sådana slutsatser, det går inte att säga något om orsakssamband därvidlag.

Det är viktigt att skingra dimman kring ”Bostonprojektet”, för att kunna gå vidare.

Men dimman tätnar.

Torbjörn Jonson

läkare

LÄS MER: Hallands sjukhus lär av fordonsindustrin

LÄS MER: Så ska vården kunna flytta in i våra hem

LÄS MER: Omstritt samarbete med Boston avslutat