Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Viktigt att få fira stora högtider

Jag är mamma till fyra barn 3, 5, 8 och 9 och har bott i Falkenbergs kommun i två år.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag och deras pappa har kurdiskt ursprung så vi är födda i Kurdistan men alla mina barn är födda i Skövde på KSS, Skövde som ligger i Västra Götaland.

Två av mina barn går i skolan. Eftersom vi har två stora högtider under året så vill självklart barnen vara lediga, för det är viktigt för dem. Men jag måste söka ledighet om det och det är begränsad till fem dagar under året. Det är inte alltid man får det beviljad för man kanske har redan sökt för sjukdom eller annan orsak och det är begränsad till fem dagar. Mina barn frågar, ”mamma varför måste vi söka ledigt när vi har en högtid.” Hur svarar man barn så de förstår? ”Jo, det är så älskling att vi har ett annat ursprung och är i minoritet och därför så firas inte våra högtider av majoriteten”. ”Men mamma ska man inte anpassa tillvaron så gott det går så att alla trivs, du säger ju åt oss att alla måste trivas och få vara delaktiga i leken. Varför kan inte majoritetssamhället göra det lättare för minoriteter så att alla kan vara med och trivas i samhället. Vi är ju en stor minoritet, den största, jag är ju född i Skövde”. Självklart svarar hon inte så, utan frågar ur en oskyldig synvinkel, men varför gör man inte det ledigt som på jul och påsk, vi är ju jättemånga i skolan som firar eid. Om vi barn skulle få bestämma så skulle våra klasskamrater gärna fira ledigheten med oss.

Jag är uppvuxen i Irak och hade flera grannar med olika trosinriktningar och kulturer, aldrig att de behövde söka ledigt på sina högtider. Det var självklart att de var lediga. De behövde inte ens informera skolan om sin frånvaro. Skolan måste hålla reda på viktiga dagar för alla elever.

Jag tror detta är en viktig fråga som vi måste börja fundera på, samhället kan göra små förändringar för minoritetssamhället som har storartad betydelse för alla. De få, ni är viktiga. De som är många; vi tillsammans blir viktiga.

fyrabarnsmamma