Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Paul Chiasson
Bild: Paul Chiasson

Vi ska inte jaga varandra medan storföretag spyr ut växthusgaser

Precis hemkommen från klimatstrejken i Halmstad. Wow! Vilken folkmassa, vilket driv. Det är nu det vänder.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Jag såg er som var där, och jag såg er som inte var där. Till de politiker som avstår från att visa sitt stöd vill jag säga: Ni är noterade. Ett kvitto på att ni inte bryr er är mottaget och arkiverat. Min respekt för er som inte agerar minskar för var dag som går.

Och till er politiker som kämpar för miljön, naturen och klimatet: Ni har folket med er. Det är ert folk som skanderar: Rädda klimatet! När? Nu! När, när, när? Nu, nu, nu!

Alla ni som kom, ville komma, eller kommer nästa gång, tack! Tillsammans är vi en del av något stort. Gretas strejk i Montreal, Kanada lockade 500 000 människor. I Stockholm var vi 60 000. På en vecka har mer än sex miljoner människor ställt sig bakom kravet på politisk handlingskraft.

Och kampen går vidare. För att den måste det. I Halmstad kommer folk att strejka för klimatet utanför kommunhuset varje fredag, på samma sätt som vi står på torget i Laholm. Det har vi gjort i snart ett år, och hoppas att fler kommer. Vad vi kräver är att utsläppen som bidrar till att förvärra klimatkrisen måste ner i vår kommun, i Sverige och i världen.

Men inte genom att skuldbelägga oss själva eller varandra. Köttskam, flygskam, köpskam eller nästa skam, vad den än kommer att bli. Det är inte varandra vi ska jaga medan storföretag spyr ut växthusgaser i atmosfären. Att göra klimatsmarta val i vardagen, det är fint och viktigt. Att avstå en flygresa eller välja kollektivtrafik före egen bil, det är beundransvärt. Att avstå onödig konsumtion är klokt. Men vad vi kräver är politiska beslut som ska göra det olönsamt eller förbjudet att förstöra våra barns framtid.

Klimatkrisen kräver mer än individuella uppoffringar. Den kräver gemensamma insatser i hela världen, och det måste ske nu. Nu, nu, nu!

Palle Nielsen

Knäred

LÄS MER: Tre gånger så många demonstrerade

LÄS MER: Klimatstrejkarna: "Vi har bara en planet"

LÄS MER: Thunberg i spetsen för kanadensisk strejk