Det är redan ett pressat yrke som vi studerar till, vi borde få mer tid för varje kurs, anser skribenten om utbildningen till sjuksköterska.
Det är redan ett pressat yrke som vi studerar till, vi borde få mer tid för varje kurs, anser skribenten om utbildningen till sjuksköterska. Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Vi ska inte behöva bränna ut oss innan vi ens är färdiga

Högskolan borde se över hur undervisningen bedrivs och hur hårda kraven är för ett yrke som ska vårda andra.

ANNONS
|

Vi hör om sjuksköterskorna som jobbar hårt och sliter, vilket också leder till ohälsa och sjukskrivning. Det är en verklighet vi känner till.

Men kraven att få sin titel som legitimerad sjuksköterska är tuff. Många av oss studenter vet vad vi ger oss in på. Arbetstiderna, mindre bra löner, men också alla fantastiska fördelar: patienterna, kollegor och ett yrke med många möjligheter att specialisera sig.

Vägen till yrket är en lång påfrestning genom högskolans hårda krav. Som sjuksköterska har du en otroligt viktig roll och med det kommer ett enormt ansvar – det vet vi om. Men långt innan vi är färdiga ska vi testas till max. Vi når all vår kunskap genom disciplin och många timmars plugg för att klara 75 procent av alla våra tentor samt läkemedelsberäkning som kräver 100 procent rätt.

ANNONS

På Halmstad högskola är kraven hårda. Tentorna är avancerade och kraven höga från lärare som kan ha olika attityd. En del lärare brinner för att lära ut professionen till oss studenter och som vill att vi ska lyckas, för en sak är säker: Vi behöver fler sjuksköterskor.

En tio veckors kurs kan se ut följande: Vi har sex veckors praktik där vi aktivt ska få utöva yrket. Under de veckorna har man seminarium i mitten av praktiken och ett praktiskt examinationsprov. Jag skriver detta av en enda enkel anledning: Vi ska inte behöva bränna ut oss som sjuksköterskestudenter innan vi ens är färdiga!

Det är redan ett pressat yrke som vi studerar till, vi borde få mer tid för varje kurs så vi optimerar vården vi ska ge och även hinna njuta. I stället är det vanligare med tårar och magkatarr. Högskolan behöver värna om studenterna, för majoriteten av oss älskar att få plugga. Men det borde inte vara på bekostnad av vår hälsa.

Högskolan borde se över hur undervisningen bedrivs och hur hårda kraven är för ett yrke som ska vårda andra. Hur ska vi kunna vårda andra om vi inte ens är hela själva? Hur går det den dagen när vi är klara, arbetar vi verkligen med säkerhet om vi är slutkörda efter tre år på högskolan? Förändring nu.

ANNONS

SB

ANNONS