Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekologiskt lantbruk är i fokus för skribenternas replik på en ledare. Bild: Johan Nilsson/TT
Ekologiskt lantbruk är i fokus för skribenternas replik på en ledare. Bild: Johan Nilsson/TT

Vi ser dagligen resultatet av vårt arbete

På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå ledaren ”Eko-romantiken behöver få ett slut”, hallandsposten.se samt 20/1.

Den 19/1 publicerades en ledare av Joakim Broman som handlar om en nyligen publicerad studie av ekonomer på Lunds universitet. Studien menar bland att ekologiskt jordbruk endast är bättre ur ett biologiskt mångfaldsperspektiv (som att det vore något litet i en tid när arter massutrotas!), när man ser till kilo producerad råvara. Broman anser därför att ekologiskt jordbruk är "förlegat" och dess fördelar som romantiseringar. Men, varken ekonomer eller ledarskribenter har lika god förståelse för ekologiskt lantbruk som vi ekobönder som dagligen ser resultatet av vårt arbete.

Problemet är att studien har en felaktig grundförutsättning, nämligen att man utgår från kilo råvara, snarare än vad som produceras och vad som händer med den råvaran.

● Kalorier, näringsämnen och vad vi odlar är viktigare än hur många kilo råvara som odlas. Lägre skördar behöver inte betyda mindre mat!

● Vi slänger 30 procent av maten, hypotetiskt skulle vi kunna minska skördarna med 30 procent. Globala studier visar även att vi producerar gott nog om kalorier och näringsämnen redan i dag, problemet är den ojämna fördelningen.

● Ingen skog skövlas för att göra plats åt extensiva, ekologiska kretsloppsjordbruk. Skog skövlas runt om i världen för att odla foder åt intensiva djurindustrier där både djuren och miljön blir lidande.

På ekogårdar produceras så mycket mer totalt sett, inte enbart en funktion (mat) på varje hektar, utan även biologisk mångfald, rent vatten och mer kol och mikroliv i jordarna. På så sätt möjliggör vi ekolantbrukare att vi även i framtiden har friska jordar som myllrar av liv och mängder med nyttoinsekter.

Forskning som utgått från frågan “blir det tillräckligt med mat med endast ekologiskt lantbruk?” visar att ja, det blir tillräckligt med mat om vi även:

● Slänger mindre mat.

● Låter djuren framförallt äta gräs och restprodukter.

● Odlar en större mångfald av näringstäta grödor i våra växtföljder.

Köp därför ekologisk mat med gott samvete och stötta en kretsloppsbaserad matproduktion som sker utan gifter och i samklang med naturen!

Bengt Nybergh, mjölnare och ledamot Ekologiska Lantbrukarna Halland

Bernhard Bührlen, ekologisk lantbrukare

Svar direkt:

Nybergh och Bührlen ger en oärlig bild av min ledartext. Jag har aldrig sagt att den biologiska mångfalden är oviktig. Min poäng är att vi kan sträva efter högre mångfald utan att för den skull minska matproduktionen med 30 procent, som det ekologiska jordbruket gör. På samma sätt försöker de blanda bort korten i andra frågor.

Kaloriinnehållet är inte högre i ekologisk odling och matsvinnet kan man naturligtvis minska utan att överge konstgödsel. Vi behöver arbeta med miljöaspekterna i jordbruket överlag, men det finns ingen anledning att hänfalla till den ekologiska odlingens godtyckliga och ineffektiva regler.

Joakim Broman

Liberala Nyhetsbyrån