Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Laholms stadshus och bibliotek på Humlegången i Laholm. Bild: Jonatan Gernes
Laholms stadshus och bibliotek på Humlegången i Laholm. Bild: Jonatan Gernes

Vi politiker i Laholm måste inse att det är år 2022

Laholms kommun är mer än detaljplaner, dagvattenhantering och reservationsavtal som tar allt för mycket utrymme på den politiska dagordningen.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

De närmaste åren ökar antalet barn i förskole- och skolålder samtidigt som Laholmare över 80 år ökar. Detta utan att andelen invånare i förvärvsarbetande ålder ökar lika mycket. Kostnaderna för barnomsorg, skola och äldreomsorg ser ut att öka mer än skatteintäkterna.

Laholm präglas för mycket av bypolitik och gamla låsningar. Om vi inte kan få till stånd breda gemensamma prioriteringar på grund av bypolitik så kan vi aldrig lösa framtidens utmaningar. Då blir det exempelvis som nu, när man beslutat om ett äldreboende i Våxtorp trots att befolkningsanalyserna inte visar något behov av det. Samtidigt som ett färdigt nybyggt äldreboende står tomt i Allarp där det enligt befolkningsanalyserna finns ett stort behov av äldreboende.

Ett annat problem som Laholm dras med sedan länge, vilket näringslivsenhetens färska utvärdering visade när den redovisades på kommunstyrelsen i våras, är att Laholm i för stor utsträckning styrts av vem du känner. Det vill säga - man har ringt till en topptjänsteman eller toppolitiker så att ett ärende kunnat komma lite längre fram i kön eller en annars perifer fråga hamnat högt på den politiska dagordningen.

Jag är alla dagar i veckan för en smidig och icke byråkratisk hantering av ärenden, men kamaraderi och svågerpolitik fungerade kanske på 70-talet när besluten fattades vid kommunrådets köksbord, men inte 2022.

Ytterligare ett problem för oss som politiker är att vi måste sluta vara så ängsliga för vad en handfull personer skriver på Facebook. Sju personer på Facebook är inte en folkstorm. Jag är mer bekymrad över vad unga småbarnsföräldrar med stora huslån tycker, men som inte syns på Facebook eller insändarsidan, än vad återkommande hobbyskribenter skriver.

Laholms kommun är mer än detaljplaner, dagvattenhantering och reservationsavtal som tar allt för mycket utrymme på den politiska dagordningen. De politiska samtalen och åtgärderna behöver i större utsträckning handla om tryggheten och de låga resultaten i skolan, våra höga kostnader för försörjningsstöd, gymnasieskolans framtid, trygghetsfrågor, företagarklimat och valfrihet. Det behövs ett modernt politiskt ledarskap i Laholm.

Eric Semb (M)

Moderaterna i Laholm