Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Hasse Holmberg / TT
Bild: Hasse Holmberg / TT

Vi måste överge galenskapen

Om Bromme allvarligt tror att Sveriges narkotikapolitik är bra och funkar vill vi bara peka på en sak i statistiken, Sverige har den näst högsta narkotikadödligheten i hela EU.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar på Rolf Brommes replik ”Helt avgörande att förebygga tidigt, innan kroniskt tillstånd uppkommer”, 29/7.

Sedan lagen infördes 1988 har dödsantalet bara ökat, och sedan 2012 är det cirka 900 personer som dör per år. Varför fortsätter människor att dö om strategin funkar? Är inte hela syftet att motverka folks död? Sveriges strategi bygger inte på förebyggande åtgärder, den bygger på nolltolerans. SVT kunde redan i en artikel från november 2015 rapportera om att FN inte anser att Sveriges narkotikapolitik lever upp till de mänskliga rättigheterna.

Att hamna i missbruk är inte ett val. Att riskera att bli av med jobb, körkort, familj, bostad och även bli kriminellt belastad, är inte något någon väljer frivilligt. Att då som Bromme skylla Sveriges höga narkotikadödlighet på missbrukarna själva är helt förkastligt. Det ger uttryck för en snäv människosyn.

Det är naivt och absurt att prata om ett fritt val gällande missbruk. I de allra flesta fall är det omständigheterna bakom som bidrar till ett liv i missbruk - biologiska, psykologiska och sociala.

Människor som använder tyngre droger har andra problem i grunden, inte sällan psykisk ohälsa, som borde hanteras av sjukvården och inte i en cell hos polisen. Samhället ska ta hand om de människor som fallit offer för missbruket, mildra deras lidande och försöka få dem ur det. Inte ignorera, gömma eller straffa dem.

2018 dog 903 personer av narkotikarelaterade orsaker. Personerna i den följden av siffror var någons mamma, pappa, bror, syster, barn eller vän. Det är 903 för många. En konstant påminnelse om hur brutalt Sverige har misslyckats. Albert Einstein sa en gång att "Galenskap är att göra samma sak om och om igen och förvänta sig olika resultat”. Det är dags att Sverige överger galenskapen och börjar göra det som faktiskt fungerar. Vi kan inte låta fler personer dö.

Carl-Johan Bonde, distriktsordförande LUF Halland

Angeline Eriksson, distriktsordförande CUF Halland