Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: isabell Höjman/TT
Bild: isabell Höjman/TT

Vi kräver att kvinnors sjukdomar prioriteras

År 2022 finns det fortfarande för lite forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under de senaste åren har sjukdomen endometrios äntligen fått lite uppmärksamhet. Endometrios är en smärtsam sjukdom som drabbar kvinnor och den är ganska vanlig: omkring 10 procent av alla kvinnor lider av endometrios. Problemet är att drabbade kvinnor sällan får den vård som de behöver och att kunskapen om sjukdomen är för låg. Så ska det inte vara! Trots att just endometrios uppmärksammats, behövs det mycket mer forskning och insatser för att öka kunskapen om och förbättra vården för kvinnors sjukdomar.

De sjukdomar män inte lider av vet vi mindre om, eller inget alls. Är det meningen att det ska vara så? År 2022 finns det fortfarande för lite forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Vi Centerkvinnor kräver att vården blir mer jämställd – för det är den inte i dag.

Vi kvinnor får ett sämre bemötande i vården där våra symptom inte upptäcks eller bortses från, och kunskapen är för låg. Det innebär stora kostnader för samhället i upprepade vårdbesök och sjukskrivningar, men framför allt ett enormt lidande för individen.

Ännu ett exempel på haltande jämställdhet i vården är det faktum att kvinnor löper en större risk att dö av hjärtinfarkt än män. Det är för att män varit normen i forskning och att män får bättre vård tidigare i sjukdomsförloppet.

De sjukdomar män inte lider av vet vi mindre om, eller inget alls. Det vill vi förändra. Vi kräver att kvinnors sjukdomar prioriteras, både i forskning och i vården. Lägg en röst för en jämställd vård i höst – rösta på en Centerkvinna!

Annika Johansson Sävborg

ordförande Centerkvinnorna Halmstad Holm