Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vi intagna har inte samma rättigheter som ni andra

Här kommer ett upprop från de missunnade klienter som befinner sig på KVA Halmstad. Och dessutom en del sanningar om plasthanteringen här på denna så skötsamma statliga myndighet.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Som ni alla vet finns lagar och förordningar och rättigheter som gäller kriminalvård och som allmänheten tror att den gäller och fungerar. Men så här är det ju naturligtvis inte, utan långt därifrån.

Lagen säger att trots ditt frihetsberövande har du samma rättigheter som på utsidan, vad gäller sjukvård, tandvård, optik, etcetera. Men så är det ju ej!

Du skall som klient lära dig att spara till allt detta inklusive permissionsresor, mat och boende om man ej har det, och allt detta på en lön av 6,50–13,00 kronor i timmen gånger 62 timmar på tvåveckorsperiod. 13,00 kronor är om du bereds arbete, men som oftast 6,50 på grund av arbetsbrist eller personalbrist.

Mindre promenadgårdar och är du dessutom astmatiker eller rökallergiker tvingas du stanna inne den ynka timme luft du får per dag för att KVA ej följer rök- lagen. Inga rökfria zoner med regnskydd utan hittar du ett hörn utan rökare får du sitta på marken.

Plasthanteringen, engångsbestick och ziplinepåsar används flitigt, plastflaskor får användas som träningsflaska i stället för den man inhandlat och använt sig av i åratal, på grund av att så är det på andra anstalter.

2–3 ostskivor serveras till kvällsmackorna i ziplinepåsar till cirka 75 intagna, som slängs varje dag. För små eller för få klädesplagg och ofta trasiga. Som sagt, det är bara toppen av isberget.

Intagna på KVA i Halmstad