Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Roger Larsson
Bild: Roger Larsson

Vi har tagit ställning för ett bevarande

"Kära folkvalda, inled en dialog om Kulturhusets bevarande med studieförbund, aktörer från det fria kulturlivet och Halmstad Folkparks Kulturallians", så skriver teaterkonsulent Ika Nord i Hallandsposten i början av juli.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För Vänsterpartiet är detta självklart. Vi har som hittills enda parti tagit ställning för ett bevarande av Kulturhuset i Folkparken genom att föreslå att belägga den kulturhistoriskt viktiga byggnaden med rivningsförbud.

Huset har tidigare varit, och kan också i framtiden vara, ett centrum för det lokala och fria kultur- och föreningslivet. Även studieförbunden har sin givna plats. Kulturhuset kan återigen fylla den viktiga funktion för de föreningar som i dag är i behov av lokaler och vars verksamhet inte passar för Kulturhuset Najaden. Det saknas förutom detta i dag lokaler för viss teater i kommunen. Najaden är framförallt byggt för musik. Det finns bland annat genom Halmstad Folkparks Kulturallians ett initiativ för framtida verksamheter i byggnaden.

Vänsterpartiet vet att Kulturhuset i Folkparken i dag är ägt av en privat fastighetsägare. Det är inte en ursäkt för att inte på allvar försöka hitta en lösning för den kulturhistoriskt viktiga byggnaden och för de funktioner som huset kan fylla. Kommunens ansträngningar för detta har hittills varit svaga. Vänsterpartiet är inte motståndare till att utveckla Folkparken eller till att bygga ett antal bostäder på platsen men det får inte bli en motsättning till att bevara Kulturhuset och den största delen av grönområdet. Vänsterpartiet kommer, precis som det lokala kultur- och föreningslivet, vara en kraft för att bevara Kulturhuset och för att byggnaden återigen ska kunna fyllas med innehåll.

Tania Bengtsson (V), ledamot kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott

Martin Marklund (V), ersättare kulturnämnden