Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Vi har kommit långt i arbetet för jämställdhet, men vi ser samtidigt att kampen för kvinnors rättigheter har stor utvecklingspotential”, skriver tre företrädare för M i Laholm. Bild: Magnus Andersson/TT
”Vi har kommit långt i arbetet för jämställdhet, men vi ser samtidigt att kampen för kvinnors rättigheter har stor utvecklingspotential”, skriver tre företrädare för M i Laholm. Bild: Magnus Andersson/TT

Vi försvarar alla kvinnors rätt till frihet och självbestämmande

I vårt samhälle finns stor brist på respekt för kvinnor och flickor.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi är kvinnor som valt Moderaterna. Jämställdhet är en frihetsfråga. Moderaterna är för frihet, det är ett välkänt begrepp. Vi har kommit långt i arbetet för jämställdhet, men vi ser samtidigt att kampen för kvinnors rättigheter har stor utvecklingspotential. I vårt samhälle finns stor brist på respekt för kvinnor och flickor. Detta tar sig uttryck i att deras vardag och frihet begränsas. Det handlar till exempel om nedsättande kommentarer, förminskande handlingar, hot och – i sina värsta former – grova kränkningar, sexuellt våld, övergrepp och mord. Det är helt oacceptabelt år 2022.

Var tredje kvinna är otrygg under kvällarna utomhus i sitt eget bostadsområde. För få sexualbrott utreds och klaras upp. Hederskulturer tar sig uttryck i form av kvinnofientliga traditioner och strukturer som aldrig kan accepteras i ett jämställt samhälle. En avgörande förutsättning för kvinnors egenmakt och oberoende är ekonomisk självständighet. En av kvinnofällorna är försörjningsstödet och etableringsersättningen. Skatter och bidrag får inte utformas så att familjer förlorar på att kvinnor börjar arbeta. Vi vill se kvinnor på arbetsmarknaden som tar steget till att vara självförsörjande och därmed äger rätten till sitt eget liv. Vi vill se skärpta straff för alla våldtäktsbrott och för sexuella ofredanden.

Vi tar starkt ställning i denna fråga och därför också starkt avstånd från Medborgerlig Samlings nationella linje att avkriminalisera sexköp. MED väljer, i sitt rättspolitiska program, att kalla prostitution för en ”problematisk företeelse” förknippad med ”missbruk och förnedring”, något som dock inte hindrar dem från att anse att sexköp borde ses som en ”frivillig transaktion mellan vuxna” – utan statlig inblandning. Vi kan inte bemöta detta med annat än med bestörtning och med handlingskraft! Att vara kvinna och moderat är att försvara alla kvinnors rätt till frihet och rättigheten att få självbestämmande över sitt liv.

För M Laholm

Caroline Ugglesjö (M)

Elisabet Babic´ (M)

Kajsa Sörman (M)