Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: MAJA SUSLIN / TT

Vi behöver ett starkt försvar – mot mänsklig dumhet

Hur länge ska vi rusta för att möta en yttre fiende innan vi inser att fienden är oss själva? Varför fruktar vi en fiende i fjärran när en större fiende redan står mitt bland oss?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi befinner oss i den smutsiga fossilerans sista kapitel och bränner kol och drivmedel som aldrig förr. Nästan alla våra drömmar rymmer ännu mer uppeldad fossil energi. Vi behöver ett starkt försvar, men mot mänsklig dumhet.

Det är dags för en politik som rymmer mer än girighet. Som vågar utmana normen att vi ska ha mer medan problemen blir fler. Stora delar av vår industri och infrastruktur bygger på kortsiktiga vinster på bekostnad av långsiktiga förluster i ekosystemen.

Vi behöver lära oss att samspela med naturen. I jakten på senaste modellerna, nyaste modet och trendigaste prylen glömmer vi bort våra vänner djuren, växterna, vattnet, luften och jorden. Var åttonde art hotas av utrotning på grund av vår hänsynslösa framfart. I ett tempo som är 500 gånger högre än normalt. Låt planetskötare bli en del av värnplikten!

Trots alla bevis på krisens omfattning möts den med en förbluffande brist på handlingskraft. Varför kan vi inte enas om att avvärja hoten när vi känner till både orsak och konsekvens?

Kanske är det en naturlig del av evolutionen? Vi människor gör olika val, precis som djuren som jagas mot stupet. Några svänger av, några vänder och rusar mot jägarna, men merparten faller mot döden i ravinen. Olikheterna tryggar artens överlevnad.

Men vi måste vara klokare än så, för nu är fienden oss själva och vi hotar grunden för vår egen civilisation. Det finns ingen reservplanet och vi delar atmosfär med resten av jorden. Därför måste vi komma fram till en gemensam handlingsplan som vi följer i varje hem, by, stad och land.

Lär vi oss att leva inom de ramar naturen tål kan vi bygga en framtid som även våra barn kan se fram emot. Börja med semestern!

Miljöplanera, ta kloka klimatsmarta beslut. Påverka din omgivning, skriv till en politiker. Dröm fossilfria naturvänliga drömmar. Bli glad.

Palle Nielsen

Knäred