Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Folkparkens och Kulturhusets framtid debatteras. Bild: Jari Välitalo
Folkparkens och Kulturhusets framtid debatteras. Bild: Jari Välitalo

Vi behöver definitivt fler kulturella mötesplatser åt alla!

Att vi möts, pratar, lyssnar, skapar och samverkar hjälper oss skapa en samsyn om framtiden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik ledaren ”Framtiden är en plats för både nya och nuvarande Halmstadbor” 12/6.

När jag läser kolumnen blir jag först provocerad. Men! Just en sån här raljerande text gör mig ännu mer övertygad om att Kulturhuset och Folkparken behövs. Vi behöver definitivt fler kulturella mötesplatser åt alla!

Att som i kolumnen sitta på sin kammare, bunta ihop olika frågor och grupper, och sen sitta och gissa lite om det ena och andra känns som ett direkt tecken på att fler möten i verkligheten behövs. Människor av alla slag, samhällsklasser och bakgrund måste få fler fysiska mötesplatser. Att vi möts, pratar, lyssnar, skapar och samverkar hjälper oss skapa en samsyn om framtiden. Det är tillsammans vi kan bli bättre, inte genom att i tidningar och sociala medier kalla varandra öknamn eller idiotförklara andra och deras åsikter. Att se till att alla fakta kommer fram, inte bara de som styrker vår egen övertygelse eller fyller vårt syfte.

Därför hoppas jag att kolumnen och våra beslutsfattare framöver tar till sig mer om det faktiska skicket på Kulturhuset, tidigare behovsanalyser och utredningar, platsens unika möjligheter, vad Länsstyrelse och andra aktörer anser om området. Likaså läser in vad som framkommit om rådande trafiksituation, miljöutredning, strandskydd, inventering av rödlistade och fridlysta arter samt hur områdets gröna värden och utvecklingsmöjligheter ser ut. Förstå platsens historia, dess själ och betydelse för demokrati, idrottsliv, kultur och föreningsliv. Om vi inte ser det vackra vi redan har och värdesätter pärlorna i vår stad, varför skall någon överhuvudtaget vilja bo här eller flytta hit?!

Och Mattias Karlsson, jag går gärna en promenad med dig i området. Jag var en av de sista som hade arbetsplats i Kulturhuset innan det stängde ner. Jag kan visa dig en annan fastighet som förfallit i sex år utan att det setts som problematiskt eller åtgärdats. Vi kan kika på foton jag har på insidan av Kulturhuset och dess skick från min sista dag där. Jag bjuder på kaffe och kaka!

Ulrika Olsson

kulturhantverkare

Svar direkt

Var ska unga och barnfamiljer bosätta sig i Halmstad? Den frågan är oerhört viktigt att ställa, särskilt som bostadsmarknaden i kommunen håller på att överhettas. Bostadspriserna på lägenheter och hus har stigit kraftigt i Halmstad, vilket innebär att det blir allt svårare för unga att få in en fot på bostadsmarknaden. När det nu planeras för 200 nya bostäder på ett centralt läge i Halmstad så är det ytterst välkommet. Särskilt som den dominerande känslan i dag i Folkparksområdet är att platsen är övergiven. Nu kan den bli ett nytt hem för många nya Halmstadbor.

Jag tycker det är oförskämt att skriva jag sitter och skriver på min kammare som för att antyda att jag inte har någon verklighetsförankring. Dessutom är det väldigt svepande kritik att jag gissar lite. Bemöt mig i stället med vilka gissningar jag påstås göra.

Folkparksområdet är i dag i privat ägo och det är privata pengar som vill bygga nya bostäder i Halmstad. Detta vill jag välkomna, för kommunens utveckling.

Jag skriver också i min ledare om Folkparken att politikerna har ett ansvar för att fylla det tomrum som det gamla Kulturhuset lämnar efter sig så att all kulturutövning har en plats i Halmstad. Så är det inte i dag.

Jag tycker också att Folkparksområdet är en fantastisk oas i Halmstad, och möter gärna upp dig där. Kontaktuppgifter finns i tidningen.

Mattias Karlsson

politisk redaktör