Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vi är hallänningar – oberoende av län och regioner

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

regionfrågan. Allt går mot större enheter. På 1970-talet försvann de självbestämmande socknarna in i storkommuner. Nu är det aktuellt med storlän. Halland är i farozonen.

Län och länsgränser kan ändras men landskapen består. Och det är landskapen, som bestämmer om man är hallänning, skåning eller smålänning. Med anor från forntiden är landskapen grundade på geografiska och kulturella särarter som till exempel dialekterna. Under medeltiden fanns det landskapslagar. Från den äldre västgötalagen brukar man citera: ”Smålänning ligge ogill”. En västgöte kunde slå ihjäl en smålänning utan att bli straffad. I dag har landskapen inte någon juridisk funktion.

Troligen finns det inte något annat landskap utom Halland, som har sina gränser så väl dokumenterade. När Halland överfördes från Danmark till Sverige genom freden i Brömsebro 1645 och Roskilde 1658 fastställdes gränserna mot Skåne, Småland och Västergötland. Och de gäller fortfarande.

Inom idrottsrörelsen omfattas vissa verksamheter av hela landskapet, såsom Hallands Idrottsförbund och Hallands Fotbollsförbund. Det förekommer givetvis överskridanden. Så har småländska Hyltebruk sedan gammalt i idrottssammanhang tillhört Halland.

Det är viktigt att vi, som bor i landskapet Halland, är medvetna om att vi – oberoende av län och regioner – är hallänningar.

Bertil Karlsjö