Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Vem ska fixa brandlarmet på Rydöbruks skola?

Tycker ni att det är försvarbart att Rydöbruks skolas brandvarnare inte ens fungerar när alla andra skolor i kommunen har brandlarm och vissa till och med inbyggda?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vilka är era argument när Rydöbruks skola står i lågor? Hur tänker ni? Eller tänker ni överhuvudtaget?

Vår rektor har fört våra åsikter om brandvarnare som inte fungerar vidare till de som ansvarar för skolbyggnaderna. Detta för att sedan få tag på någon som kan sätta upp och byta ut batterierna i brandvarnarna med jämna mellanrum. Men svaret vi får är dessvärre något åt hållet “det är inte vår uppgift”.

I Sverige är det skolplikt, vi måste gå till skolan men då är det politiker och andra personer med högre makt i kommunen som har ansvaret att se till att vi känner oss trygga i skolan. Vi ska också ha en arbetsmiljö där vi har möjligheten att visa vårt bästa då vårt arbete lägger grunden till vår framtid. Men när det sitter en brandvarnare i taket som piper för att batteriet är slut förbättrar inte det arbetsmiljön. Vi känner oss inte heller trygga när det som ska varna oss för fara själv kan orsaka fara då det inte fungerar.

Det som är ännu mer irriterande är att ni lagt ner mycket mer tid och pengar på andra skolors brandlarm i kommunen. Torup och Örnaskolan har båda två inbyggda brandlarm som kontaktar SOS vid brand, de har alltså ett mer exklusivt brandlarm än Rydöbruks skola. Kostar det så mycket tid och pengar att sätta upp en brandvarnare för 60 kr på vår skola när andra skolor har brandlarm som tagit flera dagar att sätta upp?

Vi säger inte att vi också vill ha ett inbyggt brandlarm men fungerande brandvarnare i skolbyggnaden. Tycker ni att det är försvarbart att Rydöbruks skolas brandvarnare inte ens fungerar när alla andra skolor i kommunen har brandlarm och vissa till och med inbyggda? Visst förstår vi att större skolor med högre antal elever behöver ha dessa brandlarm, men är våra liv mindre värda än deras? Det är i alla fall den känslan vi får.

Vi elever i klass 6 på Rydöbruks skola ska börja på Örnaskolan till hösten och vi vill kunna lämna vår gamla skola med gott samvete så att de eleverna som går kvar är trygga.

Så vem är det nu som ska fixa brandvarnarna, så att de inte stör vårt fokus och ger oss otrygghet? Är det våra lärare som ska lägga sin arbetstid på inköp, batteribyten och uppsättning av brandvarnare på hela skolan i stället för att planera vår undervisning?

Leen Almohamad och Ariella Lilja, åk 6 Rydöbruks skola