Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vem har ansvar för cancervården i Halland?

Vi sjuksköterskor på onkologimottagningen i Varberg är mycket bekymrade över utvecklingen av cancervården i Halland och mottagningens framtid.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För närvarande saknas en plan för hur cancervården för invånarna i Halland ska bedrivas och utformas nu och i framtiden.

Nuvarande situation är prekär då bristen på onkologer på Varbergs sjukhus är tydlig då våra specialistutbildade onkologer tyvärr har sagt upp sig och rekryteringen är ej genomförd.

Ansvariga chefer och sjukvårdspolitiker har haft god tid på sig att tillsätta onkologer då bemanningsläget har varit kritiskt under en längre tid.

I väntan på rekrytering har inga åtgärder presenterats för att upprätthålla patientsäkerheten, hålla korta väntetider och tillgodose tillgängligheten för hallänningarna när våra onkologer inte längre tjänstgör i Varberg.

Läget är akut då våra onkologer slutar i mars/april.

Vart ska vi hänvisa våra patienter?

I dag har mottagningen årligen cirka 3 700 sjuksköterskebesök för behandling med olika cancerläkemedel som cellgifter, antikroppar och immunterapi och cirka 2 000 läkarbesök.

På onkologimottagningen Hallands sjukhus Varberg behandlas patienter med bröstcancer, tarmcancer, gall och bukspottskörtelcancer, prostatacancer och matstrupscancer.

Region Halland har cirka 325 000 invånare där Halmstad sjukhus servar den södra delen och Varbergs sjukhus servar norra delen av Halland.

Antalet cancerfall i region Halland uppgår till ca 2600 per år och nära 800 dör i sin sjukdom varje år.

Hur vill ni styrande i Region Halland att cancervården skall organiseras för Hallands invånare?

Sjuksköterskorna på onkologimottagningen 3A

Birgitta Edeby

Carina Jakobsson

Karin Lycknert

Jenny Odén Glansk

Anna Jemsby

Susann Harrisson

Jeanette Karlsson

Anette Larsson