Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Martina Holmberg / TT
Bild: Martina Holmberg / TT

Vem ansvarar för våra skattepengar?

Sverige har världens högsta skatter per individ.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Sverige har världens högsta skatter per individ. De är både direkta; lön, arbetsgivaravgifter, pensioner och indirekta; moms, bensinskatt med mera. Tanken är att staten ska använda dessa pengar på ett så klokt sätt att vi som beskattats ska kunna leva tryggt och säkert i ett samhälle där alla ska få ett drägligt liv oberoende av ålder, sjukdom och dylikt. Våra politiker ska inte spendera våra skattepengar på vad helst som de själva tycker verkar viktigt för stunden. Skatteintäkterna ska primärt säkra ett bra liv för alla Sveriges invånare. Detta är det mandat som regeringen fått av medborgarna, oberoende av valresultat. I vår regeringsform står det att makten utgår från folket!

Hur mycket av skattepengarna används då till vår trygghet, välfärd, skola, skydd, säkerhet och ordning och reda, och hur mycket skickas vidare till andra aktiviteter utanför Sveriges gränser? Välfärden går på knä, polisen saknar resurser, försvaret är en skugga av sitt forna jag och skolan har stora problem, listan är tyvärr lång. Sverige är engagerat i många internationella organisationer som EU, FN, med flera. Vi hör ständigt talas om hur rikt Sverige är och därför bör vara ett föredöme för andra länder, genom att ge generösa bidrag till dessa organisationer.

Ett flagrant exempel på hur man inte bör göra var när vår statsminister i direktsändning från FN-högkvarteret, tillsammans med FN:s generalsekreterare och Greta Thunberg, sköt till ytterligare fyra miljarder i en FN-fond för Climate Change, vars syfte och mål är diffusa och insynen obefintlig. Vi hade då redan bidragit med fyra miljarder i denna fond! Alltså totalt åtta miljarder kronor! Det är inte Löfvens privata fickpengar som han kan sprida ut som han behagar, hur välbehövligt det än kan vara, det är pengar som vi skattebetalare arbetat ihop! Kanske en löneökning till våra sjuksköterskor, lärare och poliser hade varit ett bättre val?

Tänk om, gör rätt!

SOA