Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Karin Grip / SvD / TT

Varmvattenträning en av de mest uppskattade rehabiliteringsformerna

På många ställen i landet läggs bassänger ner. En undersökning som Reumatikerförbundet genomfört visar att på nästan ett tjugotal platser i Sverige har tillgången till varmvattenbassängträning försämrats under de senaste två åren. Denna utveckling måste stoppas.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

I så gott som samtliga fall har nedstängningen av varmvattenbassängerna motiverats med kostnader kopplade till bassängernas renoveringsbehov. Badanläggningarna som byggdes på 1960- och 1970-talet står inför stora renoveringsbehov. Genom att likställa effekten och nyttan av varmvattenbassängträning med annan träning väljer regionerna att prioritera rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt.

Tyvärr finns det en kvarvarande felaktig tro att moderna läkemedelsbehandlingar innebär att rehabilitering inte längre behövs. Forskning bekräftar att dessa läkemedel fungerar bra för en tredjedel av patienterna, hyggligt för en tredjedel och inte alls för en tredjedel. För att få en bättre funktionsförmåga och minska sjukdomsbesvären krävs även fysisk träning och rehabilitering, till exempel genom träning i varmvattenbassäng. För de patientgrupper som i dag saknar bra läkemedelsbehandlingar fortsätter rehabiliteringen vara viktig.

Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner. Det finns också privata utförare. På de flesta platser får reumatikerföreningar och distrikt egna tider för att arrangera träning för sina medlemmar. Varmvattenträning är en av de mest populära och uppskattade rehabiliteringsformerna för personer med reumatisk sjukdom. Patienter med reumatiska sjukdomar tränar i varmvattenbassäng bland annat därför att den träningsformen avlastar knän och fötter. Muskler och leder tränas på ett skonsamt men effektivt sätt.

Vi ställer oss mycket tveksamma till de neddragningar som regionerna gör och som drabbar de patienter som behöver rehabilitering och varmvattenbassängträning. Bostadsorten ska inte avgöra människors möjlighet att leva ett friskare och mer aktivt liv.

Lotta Håkansson

ordförande Reumatikerförbundet

Gunnar Wernersson

ordförande Reumatikerförbundet Halland