Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Henrik Holmberg/TT
Bild: Henrik Holmberg/TT

Varje politikers ansvar att anmäla jäv vid eventuell misstanke

Lennart Ohlsson (C) ondgör sig över hantering av jäv i Hylte.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren "Vem är jävig i Hylte?", 3/2.

Det är kommunallagen som styr när jäv kan infalla och det är varje politikers ansvar att anmäla jäv vid eventuell misstanke. I det aktuella fallet med översiktsplan uppmanade jag ledamoten att anmäla sig jävig. Det är emellertid alltid ledamoten själv som i första hand att på sammanträdet anmäla jävet, vilket också skedde.

Att påstå att det bara är oppositionen som drabbas av jäv blir lite parodiskt. Vid sammanträde med kommunfullmäktige den 18 juni 2019 anmälde 17 ledamöter från Socialdemokraterna jäv vid olika beslut om ansvarsfrihet. Vid det nämnda beslut angående kyrkan, som Lennart skrev om, anmälde även en socialdemokrat jäv.

När det gäller arvodesbeslutet kan man naturligtvis ha en åsikt om jäv för den personen. Ingen i fullmäktige lyfte frågan och om man i efterhand anser att det var ett beslut som strider mot kommunallagens regler om jäv, hade möjligheten naturligtvis funnits att klaga på beslutet hos förvaltningsrätten inom tre veckor efter att protokollet har tillkännagetts.

Micael Arnström (S)

Hylte kommunfullmäktiges ordförande