Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måljubel på fotbollscup.
Måljubel på fotbollscup.

Varför tillåter vi utslagning inom barn- och ungdomsidrotten?

Alla kan inte bli landslagsspelare! Alla kan inte bli allsvenska spelare! Men, det borde finnas plats för alla inom svensk fotboll!

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Vi tappar vi enormt många idrottsutövare när dessa är i 11-årsåldern! Varför?

Forskningsresultat inom barn- och ungdomsfotbollen visar att utslagning beror på att tävlingsdebuten sker allt tidigare, att resultatfixeringen träder in tidigare samt ett dåligt ledarskap.

Det sägs att tävlingen är en av grundpelarna inom idrotten, men när den visar sig vara en av orsakerna till den enorma utslagning som sker så är det definitivt läge att förändra förutsättningarna för hur tävlingarna skall genomföras.

Behöver idrottsdebuten ske i 4 - 5-års-åldern? Är det viktigt att ha vunnit ungdomsserier redan innan spelarna har fyllt 15 år? Blir Du en bättre seniorspelare för att Du har vunnit flera ungdomsserier? Blir Du en bättre idrottsledare för att det lag som Du har ansvar för har sportsliga framgångar på ungdomssidan? Finns det andra framgångar på ungdomssidan, än de sportsliga, som skall prioriteras?

Alla kan inte bli landslagsspelare! Alla kan inte bli allsvenska spelare! Men, det borde finnas plats för alla inom svensk fotboll!

Att det råder spelarbrist i de lägre distriktsserierna är ett underbetyg för verksamheten. Vi skall ha tillräckligt med spelare, så att ingen skall behöva dubblera antalet spelade matcher per vecka, så att inga fler föreningar behöver dra sig ur seriespelet och så att inga fler nedläggningar av fotbollsföreningar behöver ske.

Vi skall ha tillräckligt med tränare, ledare, utrustning, anläggningar och sådan god ekonomi så att alla som vill får spela fotboll så länge som de själva önskar.

Att olika spelare har olika kunnande är ju en självklarhet, men vi borde definitivt inte ha någon utslagning, vare sig inom barn-, ungdoms- eller seniorfotbollen!

Därför behöver vi bland annat stimulera ledarna på ett bättre sätt än vad vi gör i dag samt förbättra samarbetet mellan föreningarna. Är ledarnas ersättning för låg? Eller handlar det om brist på uppskattning? Handlar det om dåliga arbetsförhållanden? Tvingas Du, som ledare, att syssla med så många administrativa sysslor, att Du inte hinner med de pedagogiska uppgifterna?

Stat, kommuner och landsting måste säkerställa att det finns sådana ekonomiska resurser så att ingen förening, av ekonomiska eller andra skäl, tvingas lägga ned hela eller delar av sin verksamhet!

Nyligen lyssnade jag på en föreläsning med Jim Thuresson, basketcoach från Brämhult. Hans budskap var att glädjen är den viktigaste ingrediensen i ett framgångsrikt idrottsliv, såväl för ledare som aktiva.

Jörgen Hällström