Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

STOCKHOLM 20201125
Elhybridbil laddas
Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010


 Bild: Janerik Henriksson/TT
STOCKHOLM 20201125 Elhybridbil laddas Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010 Bild: Janerik Henriksson/TT

Varför inte cykla eller köpa elhybrid

Vi är beroende av transporter, men sanningen är den att vårt, och framför allt kommande generationers, välstånd är beroende av att koldioxidutsläppen minskar i en betydligt högre takt än vad motorbranschen verkar inse.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik debatt: Risk att färre väljer att köpa miljöanpassade bilar

Vårt välstånd är beroende av fungerande transporter, skriver två företrädare för Hallands läns motorbranschförening. Vi är beroende av transporter, men sanningen är den att vårt, och framför allt kommande generationers, välstånd är beroende av att koldioxidutsläppen minskar i en betydligt högre takt än vad motorbranschen verkar inse. Transportsektorn står för mer än hälften av de totala koldioxidutsläppen i Halmstad och personbilarna är den enskilt största utsläppskällan.

Ni vill vänta in mer ny teknik för att ställa om. Saken är den, att den teknik vi har nu är tillräcklig, och vi hinner inte vänta. Vänta på vad? Tycker ni att ni inte haft tillräckligt med tid för att ställa om? Jag håller inte med, stora delar av motorbranschen har allt för länge suttit i oljeindustrins smutsiga knä. Oljeindustrin som i decennier förnekat koldioxidutsläppens negativa påverkan på miljön och klimatet.

Ni verkar också vara oroliga för att det inte skulle finnas en inhemsk marknad för begagnade laddhybrider, el- och gasbilar. Jag tror snarare att er oro ska gälla om ni får köpare till era fossildrivna bilar, nya som begagnade.

Ja, vårt välstånd är bland annat beroende av transporter. Enligt en resvaneundersökning som gjordes 2018 i kommunen är en stor del av alla Halmstadsbors resor kortare än 5 km. Varför inte cykla dessa sträckor? Välstånd kan också kan mätas i ett friskare och rörligare liv.

Cyklisten