Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Edvin Bergström

Varför inser kommunen inte värdet av husbilsturismen?

Signaturen Observatören vill tydligen bestämma hur, var och på vilket sätt andra ska tillbringa sin lediga tid.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik: angående insändaren ”Gratis campande i Tylösand missgynnar campingföretag”, 17/07.

Signaturen Observatören vill tvinga in alla husbilar på campingar för att de ska betala campingavgift och därmed ge skatteintäkter till stat och kommun. Det kan jämföras med att den som tar med sig en fikakorg till Norre Katts park inte ska få sitta i parken och inta sin medhavda fika utan tvingas in på Rotundan för att köpa från deras utbud.

Husbilsägare betalar mycket höga inköpspriser, även mellan 7000 och 25 000 kr i fordonsskatt. Dessutom skatt och moms på drivmedel. Man ska handla mat i en butik, fika, kanske gå på någon av stadens restauranger, besöka något nöjesställe mm. Allt detta genererar mycket skattepengar till det allmänna. Helt utan att dessutom göda stora internationella campingkedjors redan välfyllda plånböcker.

Många har investerat stora summor i sin husbil och har kanske inte sedan råd att upptill driftkostnad även betala över 500 kr varje natt för en onödig plats på camping.

Husbilar är utrustade för självförsörjning och behöver inte campingens service. Även om en del trots det tar in på camping så finns det många som helt enkelt inte vill trängas bland stoj och stök på en överfull campingplats med massa aktiviteter som man inte efterfrågar utan i stället vill leta upp en lugn, vacker och trivsam plats utan trängsel där man övernattar innan man nästa dag åker vidare mot nya mål.

Men visst, kan kommunen avdela ett antal parkeringar till husbilar så är det väl inte orimligt att ta ut en P-avgift på 50-60 kr för en natt. Lätt fixat nuförtiden med betalning via SMS/app. Oftast är ju parkeringarna ändå tomma då. Så fungerar det i många andra kommuner som har sett värdet av husbilsturismen.

Husbilist