Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Varför inga munskydd i Sverige?

Enligt expertis kommer vi att behöva skydda utsatta grupper tills vi har ett vaccin på plats. Men tyvärr är motståndet mot munskydd kompakt bland en del ”experter”.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Tack Attendo för att ni nu kompletterar era skyddsåtgärder med munskydd!

Enligt expertis kommer vi att behöva skydda utsatta grupper tills vi har ett vaccin på plats. Men tyvärr är motståndet mot munskydd kompakt bland en del ”experter”. Argumenten är alltifrån att ”alla experter är överens om att de inte skyddar” till att ”då glömmer kanske personalen bort att tvätta händerna”.

Under veckan som gått slog Sverige världsrekord i antal döda per invånare. Troligen kommer vi dessutom passera hela Kina vad det gäller totala antal döda före midsommar. I länder som Kina, Japan, Sydkorea, Taiwan, med flera är det lika ovanligt att träffa på någon utan munskydd som det är att se någon med munskydd på ett svenskt äldreboende (Attendo är numera undantaget).

Dessa länder har en dödlighet som är en bråkdel av Sveriges. Dödligheten i glesbefolkade Sverige är till exempel 64 gånger högre än i tätbefolkade Japan. Absolut inget fel med att tvätta händerna, men viruset är luftburet vilket innebär att vi andas in det, något som också Livsmedelsverket poängterar på sin hemsida:

">
Varför använder vi inte generellt munskydd i vårt land? undrar insändaren. Bild: Janerik Henriksson/TT

”Det finns i dag inget som tyder på att man blir sjuk om man äter mat som det finns coronavirus på. Coronavirus smittar främst via mikroskopiska droppar i luften som kommer ner i luftvägarna – inte via magtarmkanalen”.

Vän av ordning undrar slutligen: Hur i allsin dar klarar 1 miljard kineser av att både ta på munskydd och tvätta händerna?

Vän av ordning