Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: HP/arkiv
Bild: HP/arkiv

Varför har ni så bråttom med att lägga ner vår skola?

Ska Hylte kommun vara en kommun som främst lockar arbetsföra, barnlösa personer mellan 20 och 65 år eller ska det vara en kommun för alla åldrar?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

För bara någon vecka sedan kunde man läsa i Hallandsposten (17/8) om den negativa befolkningstrenden i Hylte kommun, att det föds för få barn och att det finns för många tomma platser på kommunens förskolor och grundskolor.

Givetvis nämner man Rydöbruks skola som ett exempel, det behövs mer pengar per elev om skolan ska få vara kvar. Den 20 september är det dags för regeringens budgetproposition inför 2024, det har talats om mer pengar till skolorna, ändå verkar kommunens största parti inte kunna få igenom beslutet om en avveckling av Rydöbruks skola fort nog. Varför har ni så bråttom med att lägga ner vår skola? Är det kanske så att avvecklingen av Rydöbruks skola bara är första steget på vägen mot en avveckling av byskolorna?

Ni som har barn i byskolor runt om i kommunen, har ni tänkt på vad Rydöbruks skola betyder för er? När den är borta kommer en annan byskola att hamna i skottgluggen. Om Rydöeleverna fyller de tomma platserna i Torups skola vilka elever ska då fylla de 170 tomma platserna som finns på Elias Fries och Kråkbergsskolan? Är det till exempel fortfarande ekonomiskt försvarbart att bygga en ny skola i Landeryd när de eleverna med lätthet hade fått plats på skolorna i Hyltebruk? Sen om några år när antalet tomma platser blivit ännu fler, då kanske det är dags att fundera på Kinnareds skola. Då har vi snart inga byskolor kvar till förmån för stora barngrupper, skolskjutsar och längre dagar på fritids.

Än är inget beslut fattat kring Rydöbruks skola och det finns faktiskt politiker som fortfarande försöker hitta lösningar, stort tack till er. Men till er som redan har bestämt er och som förespråkar en nedläggning: Är det verkligen våra barn som är de bästa att spara på? Ska Hylte kommun vara en kommun som främst lockar arbetsföra, barnlösa personer mellan 20 och 65 år eller ska det vara en kommun för alla åldrar?

Åsa

LÄS OCKSÅ: Avsnitt 56: Här är alla turerna kring den nedläggningshotade skolan

LÄS OCKSÅ: Beslutet om Rydöbruks skola skjuts upp – politiker inte överens