Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonatan Gernes
Bild: Jonatan Gernes

Var stolta och tala väl om Laholm!

Laholms kommun är unik på många sätt. Befolkningen på snart 26 000 har lyckats rösta in hela elva olika partier i fullmäktige. Det har bara en enda annan kommun i Sverige klarat, nämligen Luleå, men de har också tre gånger så många invånare.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändarna ”Bor jag i en galen kommun”, 29/2 och ”Vem är det egentligen som styr över bostadsfrågorna i Laholm”, 6/3.

En annan unik egenskap är att två fria tidningsredaktioner bevakat kommunen och politiken under lång tid. Möjligen finns här en förklaring till oron. Personligen har jag erfarenhet av fyra kommuner varav två som politiker i fullmäktige och tjänsteman i totalt sju olika kommunala bolag och jag vill nu delge min bild.

* Laholms kommun har högt i tak och någon tystnadskultur har jag verkligen aldrig sett röken av. De allra flesta i personalen, befolkningen och politiken är i stället osedvanligt verbala, intresserade och välinformerade.

* Kommunen har en mycket stor spridning av sin verksamhet med förskolor, skolor, äldreboenden, julgranar och utebad väl utspridda i hela kommunen vilket inte förekommer i centralstyrda kommuner där folkets inflytande eroderat.

* Laholmshem AB har månatliga heldagslånga styrelsesammanträden där en lång rad befattningshavare föredrar, sällan klara före 17.30 och allt för att komma fram till välgrundade beslut. Ofta har kommunala bolag 5-6 möten per år, cirka 2-3 timmar och endast vd som föredragande.

* Bolagen har sju styrelsemedlemmar varav en deltidsarvoderad ordförande. Vanligt är i stället 12-14 styrelsemedlemmar och få korta möten kvällstid.

* Bolagen har flertalet strukturerade ägardialoger med kommunledningen där den mjuka styrningen kan ske vid sidan av formella ägardirektiv.

* Bolagen har ett eget mandat från fullmäktige på upp till fem miljoner, vanligen ligger det tio gånger högre. Tierpsbostäder, som är allra mest lika oss i omsättning, uppdrag och struktur, har till exempel 45 miljoner.

Laholm är inte en galen kommun och folkvalda i kommunfullmäktige samt politiskt tillsatta styrelser, har mycket stort inflytande över kommunens och bolagens verksamhet. Läs gärna våra offentliga protokoll!

Var stolta och tala väl om Laholm! Det är en fantastisk kommun och levnadsplats!

Stefan Lundström

vd Laholmshem sedan 2013