Var rädd om strandskyddet

Den senaste tiden har företrädare för både C och M talat sig varma för att luckra upp reglerna för strandskydd, med hänvisning till äganderätt (C) och bostadspolitik (M).

ANNONS
|

Det finns väldigt goda skäl att göra precis tvärtom, att öka strandskyddet, vara mer restriktiv och ge fler möjligheter att vistas nära vatten, sjöar och hav. Halland och dess kommuner, som är så präglade av havet, bör vara särskilt aktsam om de möjligheterna.

- Världen generellt har stort behov av minskade klyftor, inte ökande. Ett mer jämlikt samhälle är själva förutsättningen för hållbarhet – det handlar om en mer rättvis tillgång till de kvaliteter samhället erbjuder, som utbildning, hälsovård, arbetsmarknad, natur och fritidsmöjligheter. På den här punkten är de globala målen tydliga – det har också Sverige skrivit på.

- Det hänger också samman med synen på allmänna platser; att de är invånarnas. Platser där många människor kan mötas är en grund för samhällsutveckling och integration. Många städer har på senare år gjort det lättare att vara vid vattnen. Stråket längs Nissan i Halmstad är ett exempel i vår närhet; Älvstranden i Göteborg ett annat.

ANNONS

- Forskningen visar på goda hälsoeffekter av att vistas vid vatten. Att skog och grönska är bra för oss har vi vetat länge – nu talas det också om ”blå platser” som hälsofrämjande.

Att då tala om att minska tillgängligheten till stränder, vattendrag, sjöar och havet blir alldeles fel. Vi måste snarare förbättra möjligheterna för fler att få tillgång till vattnet.

Elisabeth Falkhaven (MP)

riksdagsledamot

Jan Riise (MP)

ordförande

Miljöpartiet Halland

ANNONS