Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Socialdemokraterna vill se en omstart för en äkta valfrihet för äldre. Bild: Janerik Henriksson/TT
Socialdemokraterna vill se en omstart för en äkta valfrihet för äldre. Bild: Janerik Henriksson/TT

Valfrihetsystem för vem inom äldreomsorgen

Socialdemokraterna ser fram emot hanteringen av sin motion i kommunfullmäktige angående en avvecklingsplan för valfrihetssystem för äldreboenden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Under denna mandatperiod har vi socialdemokrater i hemvårdsnämnden röstat på två valfrihetssystem, ett för aktivitetscheckar till äldre och ett för e-handelsbutik till äldre som har bistånd i form av inköp/e-handel. Gemensamt för dessa är att det är den äldre som väljer och inte utförarna som väljer åt de äldre. Här finns inga vinster att hämta för utförarna heller. Idéburna och inte vinstdrivande verksamheter har vi socialdemokrater inget emot.

Till skillnad från valfrihetssystem för äldreboende där den äldre inte väljer utan det är ombytta roller. Privata utföraren väljer var hen vill bygga och sen får den äldre finnas sig i det. Det är detta som vi vill ändra. Vinster i välfärden ska återgå till verksamhet och till de äldre.

Vi ser fram emot hanteringen av vår motion i kommunfullmäktige om en avvecklingsplan för valfrihetssystem för äldreboenden. Vi vill se en omstart för en äkta valfrihet för äldre som beviljas äldreboende i vår kommun och att det skall finnas biståndsberättiga äldreboende i hela kommunen i kommunal regi. Som de ser ut nu finns ingen majoritet för att bifalla vår motion i kommunfullmäktige.

I centrala Halmstad har alliansen avvecklat nästan alla kommunala äldreboendeplatser. I dag finns det fyra LOV-boenden (LOV-Lagen om valfrihetssystem) och ett kommunalt boende i centrala Halmstad. Kvar är ett kommunalt äldreboende centralt, men man kan undra hur länge till.

LOV-boendet i Söndrum som byggs av en LOV-entreprenör på den gamla tomten där äldreboendet Soldalen låg innan behöver man cirka 36 miljoner kronor i driftbidrag från kommunen. Vi tror inte att alliansen som nu styr kommunen kommer att ge hemvårdsnämnden dessa pengar utan i stället kommer att avveckla ett kommunalt boende.

Vi socialdemokrater vill att de äldre ska vara med och bestämma var vi ska bygga dessa boenden i kommunen och att boendena byggs och drivs i kommunal regi. För oss socialdemokrater är det valfrihet var de äldre vill bo i Halmstad. Inte att få välja ett företag som tar skattepengar ut ur landet eller i privata plånboken.

Det är dags att kommunen återtar kontrollen av våra äldreboende med bistånd. Lägg din röst på Socialdemokraterna!

Rose-Marie Henriksson (S), vice ordförande i hemvårdsnämnden

Åsa Malmberg (S), ledamot i hemvårdsnämnden

Tord Johansson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige

Rose-Marie Edlund(S), ersättare i kommunfullmäktige