Lov är tänkt att brukaren/kunden skall själv få välja utförare antingen via privat eller kommunalt utförande. Om man är i behov av att få ett boende, får man vända sig till förvaltningens biståndsbedömare som anvisar ett boende som är tillgängligt.
Är man boende till exempel i Getinge eller Oskarström så kan det bli problem med privata utförare eftersom de privata utförarna inte är så benägna att etablera sig i ytterområdena. Var är då valfriheten kan man fråga sig? De som är privata utförare har en tendens att enbart etablera sig i storstäder eftersom de är intresserade av att generera kapital till sina investerare. Om det vore boende för äldre i kommunal regi, så försvinner inte pengarna direkt ner i fickorna utan de används i den kommunala budgeten.
Hemvårdsförvaltningen har ingen rätt att lägga sig i de privata utövarnas bolagsredovisning, eftersom denna är skyddad från insyn. Man kan fråga sig om detta är rätt för de som betalar skatt och bidrar till att de som tjänar pengar på vården fyller sina plånböcker. De privata utövarnas största vinst är att inte ha så dyr personal medan kommunen ser till att man har personal tillgänglig.
I kundnöjdheten som kunder eller brukare har besvarat, så är nöjdheten hos de människor som är boende i de privata boenden lägre än hos det kommunalt boende äldre människorna. Ännu en gång måste man ställa frågan skall vi verkligen ha kvar Lagen om valfrihet i Halmstads kommun eftersom valfriheten inte gynnar alla förutom de bolag som driver de privata boendena? Förhoppningsvis så tar kommunfullmäktige ett beslut som avslutar Lov i Halmstad och följer efter de kommuner i Sverige som avslutat sitt Lov.
Åsa Malmberg (S)
ersättare kommunfullmäktige, ledamot i hemvårdsnämnden Halmstad
Jan Claesson (S)
ersättare i hemvårdsnämnden