Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: TT/arkiv

Valfrihet för företagen att göra vinst på de äldre

De styrande högerpartierna har under många års tid privatiserat äldreboenden.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Kommunen har infört Lov (Lagen om valfrihet). Det kan låta som något bra - vem vill inte ha valfrihet? I praktiken innebär dock Lov att kommunen har tappat kontrollen över byggandet av nya äldreboenden. Företag som vill göra vinst på äldre etablerar sig där det är lönsamt medan andra områden blir utan.

Valfriheten för äldre att stanna kvar på sin ort även när det har blivit tid att flytta till äldreboende finns inte för alla våra kommuninvånare. Att tvingas in till de centrala delarna av Halmstad i stället för att kunna tillbringa ålderns höst på sin hemort är inte verklig valfrihet. Lov leder till valfrihet för företagen att göra vinst på de äldre.

Samtidigt råder det brist på platser på de kommunala äldreboendena. De kommunala äldreboendena har högre personaltäthet och betydligt bättre nöjdhet bland de äldre. Trots det gör bristen på platser att äldre hänvisas till de privata.

Lov är ingen naturlag. Avskaffa Lov och låt kommuninvånarnas behov styra var, när och hur vi bygger äldreboenden!

• Avskaffa Lov och låt behoven styra äldreomsorgen

• Ge fler möjlighet att få plats på äldreboende

• Sätt stopp för välfärdsföretagens vinstjakt.

Willy Schütt (V)

ledamot i hemvårdsnämnden