Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I dag har vi en historiskt märklig situation med tio partier i Halmstads kommunfullmäktige. Majoriteten utgörs av en ”ohelig” höger/-vänsterallians och oppositionen är fragmenterad, skriver en representant för Tankesmedjan Kompassen. Bild: Roger Larsson
I dag har vi en historiskt märklig situation med tio partier i Halmstads kommunfullmäktige. Majoriteten utgörs av en ”ohelig” höger/-vänsterallians och oppositionen är fragmenterad, skriver en representant för Tankesmedjan Kompassen. Bild: Roger Larsson

Vad vill oppositionen i Halmstad?

Oppositionen är fragmenterad och förutsättningen för kraftfull oppositionspolitik förefaller inte lysande.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Det offentliga samtalet kring vår gemensamma framtid, den politiska debatten, är en av demokratins grundpelare. Genom att de gemensamma frågorna diskuteras och beslutas offentligt, kan medborgarna följa frågorna, tillföra synpunkter, samt ta ställning vid kommande val. Vi behöver ha en hög kvalitet på det offentliga samtalet, det ska handla om viktiga frågor och inläggen ska redovisa grundade ståndpunkter. Debatten mellan den politiska majoriteten och oppositionen är en viktig del och oppositionen förväntas här bidra med tydliga alternativ.

I dag har vi en historiskt märklig situation med tio partier i Halmstads kommunfullmäktige. Majoriteten utgörs av en ”ohelig” höger/-vänsterallians bestående av S, M och KD med 40 av de 71 mandaten. Att vi till det har en opposition till vänster och en till höger är inget konstigt. Märkligare är att vi dessutom har en mittenopposition bestående av inte mindre än fem partier. Oppositionen är fragmenterad och förutsättningen för kraftfull oppositionspolitik förefaller inte lysande. Vad kommer ut ur detta? Vilka blir oppositionens bidrag till det offentliga samtalet under mandatperioden? Vilka frågor kommer de att driva?

Ungefär ett halvår har gått sedan valresultatet fick inverkan på den politiska organisationen, men ganska få frågor har hittills drivits av oppositionen och flertalet av partierna befinner sig i en ny roll. Vad som dock lyfts kretsar kring det kommunala ansvaret för bostadsförsörjning, kring skolans finansiering och kring alkoholregler. Vad mer kan väntas under kommande år och kommer oppositionens olika delar att samarbeta i några konstellationer?

Väljarna har rätt att veta, men oppositionen ska också kunna komma till tals. Detta är anledningen till att vi i Tankesmedjan Kompassen tagit initiativ till två paneldebatter med oppositionen 2 respektive 9 maj på Stadsbiblioteket. Oppositionens företrädare kommer här att svara på frågor från oss och allmänheten.

Givetvis ska även majoriteten få stå till svars för sina göranden och låtanden, men det återkommer vi till i höst. Dessa arrangemang är Kompassens bidrag till att stimulera det offentliga samtalet.

Mats Lundkvist

Tankesmedjan Kompassen