Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Vad skulle hända vid ett kraftigt regnoväder?

På mina promenader i lätt regn ser jag ett antal brunnar som redan bräddar över, och tänker vad skulle hända vid ett kraftigt regnoväder.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ett dåligt underhåll på dagvattensystem ger lokala översvämningar (Gävle 2021). Under vintrarna förr så sandades alla vägar i kommunen, vilket fick till följd att brunnarna sakta fylldes med sand. För att inte sanden skulle komma ut i de större ledningarna så utfördes brunnarna med vattenlås där sanden samlades. Senare på våren åkte man runt och sög upp sanden så inte brunnarna blev fulla och blockerade flödet.

Detta förfaringssätt har man tydligen glömt i vissa kommuner sedan man övergick till saltning på vintern. Men med tiden så fylls brunnarnas sandfång med allt skräp som hamnar på våra vägar och som vid varje regn sköljs ned i brunnarna.

På mina promenader i lätt regn ser jag ett antal brunnar som redan bräddar över, och tänker vad skulle hända vid ett kraftigt regnoväder. Då skulle det bli som i Gävle, lokala översvämningar och de ansvariga skulle bara skylla på klimatförändringar och slippa ta ansvar och erkänna att eftersatt underhåll och feldimensionering av dagvattennätet är den verkliga orsaken.

Men i dagens Sverige har vi inget tjänstemannaansvar, det har tagits bort av S-regeringen 1 januari 1976. Tänk vad bra att alltid kunna skylla på vädret och slippa ansvar för det man ansvarar för.

Hoppas att Halmstads kommun använder våra skattepengar på bättre underhåll i stället för att bygga spektakulära murar längs Nissan. Då slipper vi översvämmade områden i framtiden, det är inte havsvattnet som är problemet utan vatten från ovan.

Fotona är tagna på Alet och Galgberget, och visar igenväxta och täppta rännstensbrunnar.

Håkan Bengtsson