Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Bild: Johan Nilsson/TT
En demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. Bild: Johan Nilsson/TT

Vad innebär det att leva i en demokrati?

Att leva i en demokrati medför att man får skapa sin egen uppfattning och ta egna beslut.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras, till exempel genom regelbundna val.

En annan demokratisk grundtanke är att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter. I en demokrati ska man få tänka och tycka vad man vill och ha möjlighet att uttrycka sina åsikter öppet i tal eller skrift. (Källa : Riksdagen.se.)

När man lever i en demokrati så har man yttrandefrihet, man får säga vad man vill var man vill så länge man till exempel inte kränker andra, och man har också rätt att genom allmänna val ge sitt stöd till det parti man tycker är bäst.

Att vi har yttrandefrihet i vårt land kan innebära att det framförs sådant som man inte själv gillar, men det är en av grundpelarna i en demokrati att ha denna rättighet. Man kan ju själv argumentera mot det man inte gillar, också detta tillåts när man har yttrandefrihet.

Att leva i en demokrati medför att man får skapa sin egen uppfattning och ta egna beslut. Det kan man göra genom att följa med i medier, men man måste också kontrollera om det kan vara sant.

Vem står bakom, vad vill man med det man skriver, vilken agenda har man? Man behöver också få uppgifter från flera av varandra oberoende medier så att man kan göra en jämförelse för att få en bättre bild av det hela.

I en diktatur finns det i regel inga fria val och ingen yttrandefrihet vilket innebär att den enskilda människan inte kan påverka sin situation. En person eller liten klick har all makt och bestämmer helt själva. Så länge du gynnas i en diktatur kan du glädjas åt snabba beslut och en kort process mellan beslut och handling men du kan alltså inte påverka vad som händer på något sätt.

Ett kännetecken på något som liknar diktatur kan alltså vara att allt ska gå snabbt, man tar snabba beslut och försöker säga att det visar på styrka medan det i stället visar på att man inte respekterar de demokratiska reglerna.

Informatörerna