Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halllands konstmuseum Bild: Jari Välitalo
Halllands konstmuseum Bild: Jari Välitalo

Vad hände med samlingarna och materialet?

För några år sedan stängdes museet i Halmstad. Det skulle renoveras eller byggas om.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Var det verkligen sagt att det skulle försvinna? Nämndes det?

Byggnaden återuppstod som ett Konstmuseum, helt utan museala föremål.

Vad hände med samlingarna och materialet som fanns där?

Jag har undrat länge så nu måste jag fråga: är det bara jag som missat detta?

Historielöst

Svar direkt:

Hallands Konstmuseum har inte försvunnit, tvärtom, det har vuxit och blivit nästan dubbelt så stort. Sedan 2011 heter museet Hallands Konstmuseum, efter ett politiskt beslut 2010. Då beslutades att dela upp ansvaret mellan de båda länsmuseerna i Halland, i Varberg ansvarar man sedan dess för kulturhistoria och i Halmstad för konst.

De kulturhistoriska föremål som tidigare visats i Halmstad finns fortfarande kvar i museets samlingar, några av dem visas i samlingsutställningen Gränsland, fler av dem kommer att visas i den nyproducerade utställningen Vill ha – Flärdfullt ur samlingen, som öppnar när museet åter kan öppna igen efter den nuvarande nedstängningen på grund av pandemin.

Hallands Konstmuseum kommer även i fortsättningen att ha fokus på konstutställningar, programverksamhet, pedagogik, barnverksamhet och stadsvandringar. Vi kommer också att producera konstutställningar med kopplingar till kulturhistorisk tematik. Besök oss gärna på Friluftsmuseet Hallandsgården där det finns möjlighet att vistas i historiska byggnader och miljöer.

Magnus Jensner

Museichef

Hallands Konstmuseum