Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att du som patient ska kunna välja den vårdcentral som du känner störst tilltro till är för oss en grundläggande rättighet, skriver Axel Storckenfeldt (M). Bild: FANNI OLIN DAHL / TT
Att du som patient ska kunna välja den vårdcentral som du känner störst tilltro till är för oss en grundläggande rättighet, skriver Axel Storckenfeldt (M). Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Vårdcentralen Halland värnar valfriheten

Nu är vi åter i ett läge där valfriheten behöver försvaras.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Att du som patient ska kunna välja den vårdcentral som du känner störst tilltro till är för oss en grundläggande rättighet. Din valfrihet var det som stod i fokus 2007 när vi var först i Sverige med att införa fritt vårdval, nu är vi åter i ett läge där valfriheten behöver försvaras.

När vi införde vårdvalet dröjde det inte många år innan det blev lag, nu ser vi däremot att lagen har tagit ett steg i en helt annan riktning. En ny lagändring möjliggör för vårdcentraler att begränsa antalet patienter, så kallade ”listade”, och ger dom därmed rätt att säga nej till personer som vill lista sig hos dem.

Driftnämnden Närsjukvård som har ansvar för Region Hallands vårdcentraler har nu på Alliansens initiativ beslutat om riktlinjer som tydligt markerar att vi inte kommer att utnyttja denna möjlighet till listningsbegränsning. Det är en tydlig signal från vårdcentralerna om att du alltid är välkommen till Vårdcentralen Halland och det är en ännu tydligare signal från politiken om att vi alltid står upp för din valfrihet.

Axel Storckenfeldt (M)

ordförande Driftnämnden Närsjukvård

LÄS OCKSÅ: Viktoriakliniken redo ta strid för listningstak

LÄS OCKSÅ: Populära vårdcentraler får inte säga nej till nya patienter

LÄS OCKSÅ: Flera vårdcentraler vill ha listningsstopp – ny lag oroar