Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Heiko Junge/TT/arkiv
Bild: Heiko Junge/TT/arkiv

Vår vackra värld är värd att kämpa för

Snart dimper deklarationerna ned i våra brevlådor. Hur mycket vi har tjänat, körda mil, räntor och snillrika avdrag. Allt måste bli rätt, varje krona räknas. Tänk om vi hade deklarerat hela vår ekonomi lika noga som pengarna?

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Ordet ekonomi betyder att hushålla med gemensamma, begränsade resurser. Vattnet, luften, energin och maten, resurser vi försummat i vårt kapitalfokuserade samhälle. Livet självt är beroende av vår förmåga att hushålla i samarbete med naturen. Men vi hushåller dåligt och rubbar balansen i det ekologiska systemet.

Ingen fråga är lika akut som global uppvärmning. Många år av ansvarslös klimatekonomi innebär att vi fått kvarskatt på deklarationen. Bruket av fossila bränslen har satt oss i en situation där inte ens biobränsle är ett hållbart alternativ längre. Vi måste minska alla utsläpp av växthusgaser. Fossila bränslen måste ersättas av koldioxid-neutrala energikällor. Skogsbruket måste klimatanpassas, och då menar jag inte ”greenwashing” i form av två späda plantor för varje fullvuxet träd. Det räcker inte, skogens förmåga att binda koldioxid måste förvaltas bättre.

Klimathotet är en global fråga, och kampen för att möta hotet pågår i hela världen. Omställningen har börjat, många länder tar stora kliv bort från fossilberoendet. Men alla måste ta större ansvar, även här i Sverige. För det går för långsamt.

När min dotter var liten frågade hon ibland om krig, svält, vanvård eller föroreningar. Varför pappa? Svaret var oftast det samma, till sist svarade hon själv på sina frågor. Det är för att tjäna pengar va?

Och då är vi tillbaka på deklarationen, pengarna och kapitalet. Bromsklossarna i kampen mot klockan i klimatfrågan heter pengar. Vi måste tänka om. Det ekologiska systemet måste gå först.

Det sägs att vi har tolv år på oss att vända detta. Om jag tar med dig upp på ett berg, sätter en bindel för dina ögon och säger: Det är tolv steg till stupet. Hur många steg går du?

Sätt dig ner, ta av bindeln och blicka ut över vår vackra värld. Den är värd att kämpa för.

Palle Nielsen,

Klimatstrejkande företagare, Knäred