Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Vår linje har ett brett stöd hos invånarna

På torsdag kommer kommunfullmäktige anta en ny översiktsplan för Hylte kommun. Därmed sätter vi också punkt för över tio års debatt om vindkraftsutbyggnad i Hylte kommun.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Svar till Håkan Bengtsson (C), 24/11.

Socialdemokraterna i Hylte har under dessa år stått för en linje som syftar till att få en bred acceptans bland kommuninvånarna i vindkraftsfrågan. Vi ser vår landsbygd som en tillgång. Vi tycker det är rimligt att våra boende på landsbygden ska kunna bo kvar och trivas i sina hus utan störande ljud och buller. I arbetet med översiktsplanen har vi haft samråd med många olika parter. I vårt ställningstagande har vi vägt samman synpunkter från invånare, markägare, exploatörer och de föreningar som arbetar med frågan. Det innebär att vi prioriterar tre större områden för vindkraftsutbyggnad samtidigt som vi säkerställer respekten med bland annat skyddsavstånd för närboende. Med den nya översiktsplanen kommer Hylte kommun ta sitt ansvar i den nödvändiga klimatomställningen med förnyelsebar energi i form av vattenkraft, vindkraft och solenergi.

I sin insändare talar Håkan Bengtsson vikten av att släppa fram högre verk i översiktsplanen. Framförallt påtalar han att de verk som är tillståndsgivna men ännu inte byggda kommer att stoppas. Dessa verk ligger i ett område som kallas Örken. Där har Stena Reneweble tillstånd att bygga 24 verk. I en inlaga skriver Stena Reneweble ”att med högre vindkraftverk kommer varje enskilt verk kunna producera betydligt mer energi per enhet”

Det Håkan Bengtsson glömde berätta i sin insändare är att han själv är centerpartist, fullmäktigeledamot och dessutom stor markägare i Örkenprojektet. Det innebär att ju högre verk som byggs desto bättre för Bengtssons egen plånbok. Jag förutsätter att Håkan Bengtsson i beslutet om ny översiktsplan på torsdag kommer anmäla jäv, allt annat vore högst oetiskt.

Centerpartiet bryr sig uppenbarligen inte om de som bor och lever på landsbygden i Hylte kommun. Centerns intresse finns hos markägarna, speciellt sina egna centerpartistiska markägare.

Ronny Löfquist (S)

kommunstyrelsens ordförande

LÄS MER: Politiker eniga om ny översiktsplan – men vindkraften orsakar splittring