Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vår förhoppning är att ni fortsätter stödja det folkliga motståndet

Det väsentliga är att V till skillnad från MP tidigare stått fast vid sitt EU-motstånd.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Replik. Apropå insändaren ”EU-valplattformen fokuserar på arbetet vi gör i vår partigrupp i EU”, 25/1.

Att Jonas Sjöstedt, innan några partibeslut fattats, går ut och säger att EU-motståndet skall ”pausas” och att man skall förändra EU inifrån. Detta kommer att ge SD möjlighet att i EU valet framställa sig som de enda motståndarna till EU i Sverige. Därmed kan SD vinna EU-kritiska röster från människor, som i andra frågor aldrig skulle stödja dem.

Vänsterpartiets insatser i EU-parlamentet är behjärtansvärda. Att motarbeta fascismen, möta klimathotet, stärka facket, försvara kvinnors rättigheter, förstärka demokratin. Men, som er EU-parlamentariker Malin Björk konstaterade på ett möte i Halmstad, det går att driva dessa frågor i parlamentet. Men att de flesta avgörande frågor stoppas i kontakt med EU-kommissionen och Centralbanken.

Faktum är att EU innebär lagstadgad nyliberal borgarpolitik, med budgetbalans, överskottsmål och privatiserad konkurrens. På så sätt garanteras att den gemensamma välfärden monteras ned, gemensamma värden flyttas till privata fickor och välfärden öppnas för kapitalistisk exploatering. EU:s grundläggande konstitution är uppbunden till det nyliberala projektet. Det projekt som lett till nöd och fattigdom och rasism inom EU och ökad rikedom för de få.

Den linje som Jonas Sjöstedt förespråkar kommer inte att rida spärr mot fascism vare sig i Sverige eller i EU, snarare motsatsen.

Därför är vår förhoppning, att hans linje tillbakavisas av er EU-valkonferens och att ni därmed fortsätter att stödja det folkliga motståndet.

Ulf Halldin

Kommunistiska partiet