Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Behovet av lokaler är stort samtidigt som byggnaden av kulturhistoriska skäl är viktig att bevara, skriver två representanter för Vänsterpartiet om Kulturhuset i Folkparken.  Bild: Jonatan Bylars
Behovet av lokaler är stort samtidigt som byggnaden av kulturhistoriska skäl är viktig att bevara, skriver två representanter för Vänsterpartiet om Kulturhuset i Folkparken. Bild: Jonatan Bylars

Vänsterpartiet står upp för Kulturhuset

Sedan dag ett har Vänsterpartiet gång på gång tagit striden för att bevara detta hus och vi kommer även denna gång stå vid vårt ord: Kulturhuset i Folkparken behövs och är värt att bevara.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Nu på tisdag, 14/12, kommer kommunfullmäktige i Halmstad ta det avgörande beslutet om Kulturhusets framtid. Sedan dag ett har Vänsterpartiet gång på gång tagit striden för att bevara detta hus och vi kommer även denna gång stå vid vårt ord: Kulturhuset i Folkparken behövs och är värt att bevara.

Vi har till skillnad mot övriga partier i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott lyssnat på Halmstads många kulturutövare och föreningsaktiva när de med hög och klar stämma säger: Halmstad behöver Kulturhuset. Detta är ingen nostalgisk dröm om svunna tider.

Detta är vad kultur- och föreningsliv behöver nu och i framtiden. Behovet av lokaler är stort samtidigt som byggnaden av kulturhistoriska skäl är viktig att bevara. Vänsterpartiet har valt att lyssna på och diskutera med de krafter som vill vara med och ta ansvar för Kulturhusets framtid. Från många andra håll har det i princip varit tyst. Någon verklig dialog med det lokala kultur- och föreningslivet har det från det politiska styret inte funnits intresse för.

Vänsterpartiet har också till skillnad mot övriga partier valt att lyssna på de invändningar som sakkunskapen på länsstyrelsen och andra instanser har på detaljplanen för Folkparken. Vi har flera gånger föreslagit, precis som sakkunskapen, att huset behöver beläggas med rivningsförbud. Om inte huset beläggs med rivningsförbud kommer det att rivas. Detta har fastighetsägaren varit tydlig med. Beslutet som tas i kommunfullmäktige kommer därför avgöra Kulturhusets öde.

Vänsterpartiet vill att Kulturhusets framtid ska vara ljus. Vi vill se en folkpark där kulturen än en gång blomstrar. Därför kommer vi på kommunfullmäktiges möte 14/12 än en gång föreslå att Kulturhuset ska beläggas med rivningsförbud och att kommunen ska inleda diskussioner med fastighetsägaren så att husets framtid säkras.

Hur fina ord det än står i detaljplanen om kulturvärden som ska bevaras så rimmar det illa med att Kulturhuset i Folkparken försvinner. Det är en skandal för Halmstad som kulturstad och inget som Vänsterpartiet kan stå bakom.

Tania Bengtsson (V), gruppledare

Martin Marklund (V), ersättare kulturnämnden