Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så mycket bättre än en betongarena av modernt snitt. Bild: Arkivbild
Så mycket bättre än en betongarena av modernt snitt. Bild: Arkivbild

Välj renovering - inte betongarena

När Halmstad står inför valet att renovera Örjans vall, eller bygga en ny arena hoppas jag att man ser till de värden som finns i att bevara en gammal kulturmiljö.

Det här är en insändare. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i insändaren. Här kan du läsa fler insändare.

Fotbollsarena på Örjans vall eller Sannarp? Frågan är inte ny.

År 2008 överlämnade jag en namnlista med över 3 500 underskrifter till dåvarande kommunrådet Graf. Anledningen var att HBK riskerade att bli utan elitlicens (och därmed tvingas spela hemmamatcherna på Olympia i Helsingborg!) om inte åtgärder vidtogs.

Några år senare lät kommunen renovera anläggningen för cirka 90 miljoner kronor - vilket blev en ganska bra lösning. Många städer i Sverige har ställts inför samma problem på 2000-talet. De flesta har valt att bygga nytt, till exempel Kalmar, Växjö, Borås, Linköping och Eskilstuna. Resultatet har blivit betonggrytor med nästan identiskt utseende.

Två städer har gjort tvärtom, nämligen Helsingborg och Jönköping. Liksom Halmstad har dessa vackra arenor och ville helst bevara dem någorlunda intakt I Helsingborg kom kommunen billigt undan eftersom den så kallade Dunkerska fonden, som ofta stöttar kulturella ändamål, och Länsarbetsnämnden stod för en stor del av kostnaderna.

Staden Jönköping har länge varit i samma situation som Halmstad är i nu. Men förra året kom de äntligen till skott. De styrande beslöt att behålla den vackra Stadsparksvallen, där undertecknad för övrigt gjorde seriedebut för HBK som sjuttonåring, som huvudarena och göra en grundlig men varsam renovering för cirka 200 miljoner kronor i stället för en ny arena av betongkaraktär. Valet stod mellan å ena sidan tillgänglighet och logistik, å andra sidan nostalgi och estetisk skönhet. Bygget ska stå färdigt nästa år, 2022, och då ska stadens fotbollsstolthet J Södra inte längre behöva söka tillfällig elitlicens år för år.

Jag rekommenderar de styrande i Halmstad att göra ett studiebesök i Jönköping nästa år och därefter ett likadant i till exempel Borås. Först därefter kan man få en bra jämförelse mellan de båda alternativen och på så sätt så småningom ta ett bra beslut som gynnar fotbollen i Halmstad.

Stellan Andersson

idrottshistoriker